Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Bug in ChatGPT legt gesprekshistorieken van gebruikers even bloot

De chatbot ChatGPT.Beeld REUTERS

De chatbot ChatGPT is eerder deze week getroffen door een ‘significant probleem’ dat de privacy van gebruikers even in gevaar bracht. Dat heeft eigenaar OpenAI bekendgemaakt. Door een bug konden sommige gebruikers titels van chatgesprekken van anderen zien.

Het probleem kwam aan het licht toen gebruikers op fora als Reddit en Twitter afbeeldingen deelden van gesprekshistorieken die niet van hen waren. Sommigen meldden dat de titels in andere talen waren en mogelijk gevoelige informatie bevatten.

“We voelen ons hier vreselijk over”, zei OpenAI-CEO Sam Altman in een Twitter-post. De fout is intussen hersteld. Toen ChatGPT maandag kort offline ging, leek het aanvankelijk om een bug te gaan. Nu blijkt dus dat OpenAI de tool offline moest halen om een probleem op te lossen.

ChatGPT is een chatbot die content maakt, gegenereerd door artificiële intelligentie (AI). De tool werkt net zoals een gewone chat: je typt een vraag, en ChatGPT antwoordt je zoals een mens dat zou doen. Dankzij de enorme hoeveelheden informatie waarmee ChatGPT gevoed is, kan je de tool laten schrijven wat je maar wil: van nieuwsartikelen over poëzie en fictie tot reisverhalen, filmscripts, handleidingen en zelfs code.

Voor alle duidelijkheid: dit artikel is niet geschreven door ChatGPT.

ChatGPT kende sinds zijn lancering eind vorig jaar een razendsnelle groei. Wereldwijd gebruiken miljoenen mensen de AI-chatbot om content te creëren. Elk gesprek met de chatbot wordt opgeslagen in de chatgeschiedenis van de gebruiker, waar de gesprekken later opnieuw kunnen worden bekeken.

Daar liep het maandag mis, toen gebruikers plots gesprekken in hun geschiedenis zagen verschijnen die ze naar eigen zeggen niet met de chatbot hadden gevoerd.

Bezorgdheid

Volgens het bedrijf konden gebruikers titels zien, maar hadden ze geen toegang tot de eigenlijke chats. Volgens CEO Altman heeft de bug “een klein percentage” van de gebruikers getroffen. Hij zei ook dat het probleem het gevolg was van een “bug in een opensource-bibliotheek”.

De fout heeft tot ongerustheid geleid bij gebruikers die nu vrezen dat hun privégegevens via de tool kunnen worden vrijgegeven. Het privacybeleid van het bedrijf stelt dat gebruikersgegevens gebruikt kunnen worden om het model verder te trainen, maar dat persoonlijke informatie verwijderd wordt.

Vorige week lanceerde OpenAI ChatGPT-4. De nieuwe versie heeft een ruimere woordenschat, maakt minder fouten en is voor het eerst in staat om afbeeldingen te interpreteren.

Lees ook

‘Papers en opdrachten behoren mogelijk tot het verleden’: zo kan je ChatGPT gebruiken in het dagelijks leven

Zes vragen beantwoord over de voordelen en risico’s van het nieuwe model van ChatGPT

ChatGPT scoorde 8 op 20 op deze test voor middelbare scholieren. Doet u het beter?