Radio2

Steden en gemeenten vragen minister Verlinden (CD&V) om meer slagkracht om zelf criminaliteit te kunnen bestrijden

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) is niet tevreden met het wetsontwerp "bestuurlijke handhaving" van de federale overheid en zal haar bezorgdheden vandaag verduidelijken tijdens een overleg met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). De overheid wil de burgemeesters meer handvaten geven om criminaliteit aan te pakken, maar volgens de VVSG worden de positieve elementen uit het ontwerp teniet gedaan door een overvloed aan procedures. "Er is een gebrek aan vertrouwen in de burgemeesters."

De burgemeesters van de Vlaamse steden en gemeenten vragen al een tijdje om meer tools om zelf criminaliteit op hun grondgebied aan te pakken. In Nederland kan een burgemeester bijvoorbeeld zelf een zaak laten sluiten als die vermoedt dat daar malafide praktijken gebeuren, maar bij ons is dat niet mogelijk. 

De federale overheid is bereid om de burgemeesters zelf meer slagkracht te geven en heeft daarom een wetsontwerp over "bestuurlijke handhaving" klaar. Dat ontwerp "bevat goede elementen, maar die worden teniet gedaan door bijkomende procedures en lasten", zegt Nathalie Debast van VVSG in "De ochtend" op Radio 1.

Beluister hier het volledige gesprek met Nathalie Debast in "De ochtend" op Radio 1:

Gebrek aan vertrouwen

Zo zou het wetsontwerp toelaten dat burgemeesters zelf zaken sluiten, maar pas nadat ze de hele sector (op hun grondgebied) doorgelicht hebben. 

"Dus als je een horecazaak verdenkt van malafide praktijken, moet je eerst alle horecazaken in je stad of gemeente screenen", verduidelijkt Nathalie Debast van VVSG. "Je moet hen daarover ook aangetekend op de hoogte brengen: dat is zoals jagen in een bos met de fanfare voorop." 

Daarnaast hekelt Debast het feit dat een gemeente die zelf voldoende informatie heeft om een pand te sluiten en dat kan motiveren, toch eerst nog verplicht advies zal moet inwinnen bij de bevoegde federale instantie. Ze spreekt over een gebrek aan vertrouwen in de lokale besturen en wijst erop dat er op die manier kostbare tijd verloren zou kunnen gaan.

Vorige maand klonk bij Bart De Wever (N-VA), burgemeester van Antwerpen, dezelfde kritiek. In "De ochtend" op Radio 1 noemde hij het wetsontwerp "een stap achteruit" en smeekte hij de regering om er niet mee door te gaan.

VVSG vraagt bijsturingen

De VVSG had bij het opmaken van het wetsontwerp al gelijkaardige opmerkingen overgemaakt aan de federale overheid, maar blijkbaar zonder effect. Minister Verlinden kent het standpunt van de VVSG dus, maar noemt dat vandaag in De Standaard "ongenuanceerd". Ze wijst erop dat wetgeving onder meer proportioneel moet zijn en ook het gelijkheidsbeginsel moet respecteren.

Onterecht, vindt Debast. "In Nederland kan het wel en dat is toch ook een rechtsstaat met een gelijkheidsbeginsel?" Straks zitten de VVSG en de minister opnieuw samen en Debast hoopt dat er nog iets kan gebeuren voor het wetsontwerp definitief gestemd wordt door het parlement. 

"We willen wel een partner in deze strijd, dus het is positief dat we kunnen overleggen en we hopen dat er nog bijsturingen mogelijk zijn", besluit Debast.

Verlinden liet dinsdag via persagentschap Belga weten dat ze openstaat voor voorstellen die haar ontwerp over de bestuurlijke handhaving kunnen verbeteren. Al hamert ze wel op het noodzakelijke evenwicht tussen de doelstelling van de tekst en de principes van de rechtsstaat.

Meest gelezen