Europese deal om uitstoot van scheepvaart met 80 procent te verminderen tegen 2050

Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat de uitstoot van broeikasgassen door de scheepvaart tegen 2050 met 80 procent wordt beperkt. Daarover zijn het Europees Parlement en de regeringsleiders van de lidstaten het eens geraakt.

Drie tot vier procent van de totale CO2-uitstoot in Europa was in 2021 afkomstig van transport over water en de verwachting is dat dat alleen maar zal groeien. Binnen de Europese Unie is er nu een politiek akkoord gevonden om dat aan te pakken.

De scheepvaartsector krijgt als doel opgelegd om de uitstoot van broeikasgassen van de brandstoffen van de schepen met 2 procent te beperken tegen 2025 en met 80 procent tegen 2050. Dat is volgens Europa mogelijk door bijvoorbeeld almaar meer hernieuwbare energie of op z'n minst brandstoffen met een lage uitstoot te gebruiken. Momenteel werkt de scheepvaartsector nog bijna uitsluitend met fossiele brandstoffen. 

Wel zullen schepen in een soort "pooling"-systeem kunnen stappen, waarbij de uitstootgrenzen niet per schip maar voor het gemiddelde van twee of meerdere schepen zullen kunnen gelden.

Green Deal

De afspraken passen binnen de Europese Green Deal, de langetermijnstrategie van Europa om klimaatneutraal te zijn tegen 2050. Om dat mogelijk te maken moet de uitstoot van transport (inclusief de scheepvaart dus) met 90 procent naar beneden, vergeleken met die van 1990. 

Het politieke akkoord moet nu nog formeel bekrachtigd worden door het Europees Parlement en de Europese Raad. 

Meest gelezen