AFP or licensors

Brazilië in de ban van "diamantenaffaire": Saudisch cadeau van 3 miljoen euro aan Bolsonaro's roept veel vragen op

In Brazilië wordt voormalig president Jair Bolsonaro beschuldigd van pogingen om een koffer diamanten juwelen ter waarde van 3 miljoen euro het land binnen te smokkelen. Het gaat om een geschenk van de Saudische regering. Het Braziliaanse parlement wil onderzoeken of er een link is met de verkoop van een olieraffinaderij aan een Saudisch investeringsfonds.

Een lederen koffer, binnenin donker fluweel met een majestueus halssnoer, een ring, een paar oorbellen en een horloge waarop tientallen diamanten fonkelen. De creatie van de Zwitserse juwelier Chopard is 3 miljoen euro waard, een cadeau van de koninklijke familie van Saudi-Arabië aan de Braziliaanse first lady Michelle Bolsonaro.

Bekijk: Genereus geschenk van de Saudi's aan mevrouw Bolsonaro:

Videospeler inladen...

Brazilië is al weken in de ban van de "diamantaffaire". Het schandaal werd op 3 maart naar buiten gebracht door de krant Estadão, maar de feiten dateren van oktober 2021, toen Jair Bolsonaro nog president was.

Bolsonaro had toen zijn minister van Mijnbouw en Energie, Bento Albuquerque, op officieel bezoek naar Riyad gestuurd. Bij diens terugkeer op 26 oktober ontdekte de douane op de internationale luchthaven Guarulhos in São Paulo de juwelen in de bagage van een kabinetsmedewerker. De juwelen werden onmiddellijk in beslag genomen.

De Braziliaanse wet bepaalt dat goederen die het land binnenkomen en meer dan 1.000 dollar waard zijn, moeten worden aangegeven bij de douane, die er een belasting op heft van 50 procent van de waarde van het product.

Alles wijst erop dat Bolsonaro niet van plan was om zulke hoge douanerechten te betalen en de juwelen evenmin beschouwde als een officieel geschenk aan de Braziliaanse staat. Dus gaf hij zijn minister de opdracht om "zijn" diamanten in alle discretie het land binnen te smokkelen.

8 pogingen

Einde verhaal? Neen, want nu blijkt dat Bolsonaro's regering minstens acht pogingen ondernam om de juwelen toch te bemachtigen, en dat zelfs het leger betrokken was. Op 29 december 2022, twee dagen voor het einde van Bolsonaro's presidentschap, werden douaneambtenaren onder druk gezet door een marinesergeant, die met een legervliegtuig naar de luchthaven was gevlogen om de juwelen op te halen. Maar de douane hield het been stijf en de juwelen bevinden zich nog altijd in hun kantoren in São Paulo.

Intussen is ook aan het licht gekomen dat de Saudi's een tweede Chopard-cadeauset aan Bolsonaro zélf schonken, met o.a. een horloge, pen, manchetknopen, ring, een soort rozenkrans en los daarvan ook nog een met goud beladen paard. De waarde is niet bekend. Dit alles zou wél met succes binnengesmokkeld en in het bezit zijn van Bolsonaro.

Bij zijn officieel staatsbezoek aan Saudi-Arabië in 2019 had Bolsonaro al een pistool en een geweer - met zijn naam erin gegraveerd - cadeau gekregen van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.  

Voormalig Braziliaans president Jair Bolsonaro
AFP or licensors

Hoe reageert Bolsonaro op de heisa? De oud-president woont al bijna drie maanden in de Amerikaanse staat Florida, zijn toevluchtsoord sinds 31 december 2022, de dag voor Lula Da Silva president werd. Vanuit Orlando verklaarde Bolsonaro aan CNN Brasil: "Er was geen sprake van illegaliteit. Ik heb de wet gerespecteerd, zoals altijd." Bolsonaro heeft toegegeven dat de tweede cadeauset in zijn "privécollectie" is opgenomen.

Dit is allemaal van mij en ik was er mij niet van bewust? Mijn God, jullie gaan ver!

Michelle Bolsonaro, echtgenote ex-president

Over het cadeau aan zijn vrouw zegt Bolsonaro: "Ik word nu in Brazilië gekruisigd voor een geschenk dat ik niet ontvangen heb." Zelf reageerde Michelle Bolsonaro niet zonder ironie via Instagram: "Jullie zeggen dat dit allemaal van mij is en ik ben er mij niet van bewust? Mijn God, jullie gaan ver. Ik moet lachen om zo'n onzin van de kwaadaardige pers."

Michelle en Jair Bolsonaro
AFP or licensors

De zaak wordt nu onderzocht door de Federale Politie, het Rekenhof en het Openbaar Ministerie. Het Rekenhof (TCU) heeft de tweede cadeauset en de wapens teruggevorderd uit Bolsonaro's privécollectie, zijn advocaten laten nu weten dat ze daar binnen de 5 dagen gehoor aan zullen geven.

Ook in het Braziliaanse parlement wordt de diamantaffaire onderzocht. Volgens senator Omar Aziz, voorzitter van een commissie voor meer transparantie, zijn er "zeer sterke aanwijzingen van omkoping". Er zou een link zijn met de verkoop van een Braziliaanse olieraffinaderij in Bahia - fors onder de marktprijs - aan een investeringsfonds in de Verenigde Arabische Emiraten, een maand nadat de juwelen in Brazilië waren aangekomen.

Meest gelezen