Directeur Unia: “Uitspraken Demir stroken niet met de feiten”

© rr

Els Keytsman, directeur van het gelijkekansencentrum Unia, weerlegt in een Facebookpost enkele uitspraken die bevoegd staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) heeft gedaan in ‘De Zondag’. In een interview had die namelijk verklaard dat de Belgen door de hele heisa van de voorbije weken de weg naar Unia gevonden hebben. “Dit strookt niet met de feiten die werden besproken tijdens ons gesprek met haar”, weerlegt Keytsman. Eerder zondag werd Demir ook al op het matje geroepen bij premier Charles Michel (MR) omwille van enkele uitspraken in het interview.

jdb

LEES OOK. Wouter Beke eist publieke excuses van Zuhal Demir nadat die CD&V een moslimpartij noemde. Demir weigert

Keytsman had anderhalve week geleden een gesprek met Demir, in de nasleep van de heisa rond de uitspraken van Rachida Lamrabet. Op het programma stond onder meer “de perceptie en werking’ van Unia.

In ‘De Zondag’ zei Demir daarover dat “de Belg zijn weg naar Unia gevonden heeft”. “Per dag komen er bijna twee keer zoveel meldingen binnen dan voordien. Dat betekent dat de Belg de weg gevonden heeft. Dat is wat ik verwacht van Unia: dat iederéén er terechtkan. En zo wordt ook het perceptieprobleem opgelost.”

Maar volgens Els Keytsman klopt die uitspraak niet. Daarom zet ze in een post op haar Facebook-pagina “de puntjes op de i”. Zo steeg volgens haar het aantal dossiers leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt in 2016 toe met 126 procent. Maar: “Deze stijging houdt rechtstreeks verband met het initiatief van Unia om naar de rechtbank te stappen toen een 59-jarige sollicitant werd geweigerd voor zijn leeftijd door een keukenfabrikant. Hiermee raakten we een open zenuw in onze samenleving. Unia plaatste zo het thema op de maatschappelijke agenda. De hele heisa van de voorbije weken heeft daar niets mee te maken.”

© Photo News

Voorts waren meer dossiers over discriminatie vanwege handicap op het werk. Maar opnieuw, “ook deze stijging staat volledig los van de heisa van de voorbije weken”.

“Verkeerde framing”

“Hoe de staatssecretaris het aantal meldingen van personen met hiv tracht te framen is evenmin juist. Recent organiseerden we wel een persconferentie over een onderzoek hierover dat een periode van 2003-2014 omvat. En dat problemen blootlegt voor personen met hiv op de werkvloer en bij het afsluiten van verzekeringen. Lang voor de heisa van de voorbije weken dus.”

“Het is wel juist dat de eerste kwartaalcijfers van 2017 opnieuw stijgen”, zegt Keytsman. “Dat bespraken we ook met haar. De stijging is flagrant en sterk. (...). Maar de cijfers zijn ook een momentopname en de eigenlijke details kennen we nog niet. Dus communiceren we er ook niet over. We besluiten wel dat qua naamsbekendheid de heisa wel een invloed heeft gehad. Heeft de staatssecretaris misschien deze laatste algemene vaststelling verward met onze gedetailleerde uitleg over onze aanpak, communicatie & cijfers 2016?”

”Het gaat er niet alleen om gaat de dingen juist te zeggen, maar ook om de juiste dingen te doen.” “Na krachtige woorden verwacht ik een krachtig beleid tegen racisme en discriminatie. Dat is nodig. Ik zou graag in het volgend interview de plannen daaromtrent lezen”, besluit Keytsman.

Kiesvee

In hetzelfde interview met de krant ‘De Zondag’ heeft Demir CD&V-partijvoorzitter Wouter Beke verweten “moslims te zien als kiesvee”. Premier Michel was niet opgezet met het interview en noemde haar uitspraken “deloyaal en onaanvaardbaar binnen de coalitie”.

Voorts liet Beke in een korte reactie verstaan dat hij niet gediend is van de uitspraken van Demir. Haar woordvoerder wil van geen excuses weten. “Waarom moeten we ons excuseren voor het feit dat twee CD&V’ers staan te applaudisseren voor Erdogan?”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen