Amal Clooney krijgt eredoctoraat in Kortrijk en pleit voor fundamentele vrijheden voor iedereen

Mensenrechtenadvocate Amal Clooney heeft een eredoctoraat voor haar werk als advocate en mensenrechtenactiviste van de faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen van de KU Leuven in ontvangst genomen. Tijdens haar speech aan KU Leuven Kulak sprak Clooney over het belang van de fundamentele rechten en vrijheden van mensen, ongeacht achtergrond en status.

Amal Clooney, de vrouw van de Amerikaanse acteur Georges Clooney, is naar Kortrijk gereisd om een eredoctoraat in ontvangst te nemen. Clooney is een advocate die gespecialiseerd is in internationaal recht en mensenrechten. Daarnaast is ze adjunct-professor aan de Columbia Law School in New York. 

Ze vertegenwoordigt cliënten voor internationale rechtbanken, waaronder het Internationaal Strafhof, het Internationaal Gerechtshof en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. In 2016 richtte ze ook samen met haar man de "Clooney Foundation for Justice" op. 

"Haar inzet voor de bescherming van de rechten van de meest kwetsbaren dient als inspiratie voor ons allen”
Professor Ingrid Boone, campusdecaan Rechten in Kortrijk

"Met dit eredoctoraat willen we mevrouw Clooney huldigen voor haar werk en inzet als academica, advocate en toonaangevende mensenrechtenactiviste", zegt professor Gleider Hernández, promotor van het eredoctoraat. 

"Haar inzet voor de bescherming van de rechten van de meest kwetsbaren dient als inspiratie voor ons allen", vult professor Ingrid Boone, campusdecaan Rechten in Kortrijk, aan.

Tijdens haar aanvaardingsspeech benadrukte Clooney het belang van het beschermen van de fundamentele rechten en vrijheden van alle mensen, ongeacht hun achtergrond of status. Ze drong er bij de aanwezigen op aan om ervoor te zorgen dat de stemmen van degenen die anders zouden worden genegeerd, worden gehoord. 

De mensenrechtenadvocate hield ook een toespraak voor de studenten, gevolgd door een gesprek over haar keuzes tussen openbare dienstverlening, belangenbehartiging en activisme en hoe zij haar carrière in evenwicht houdt. Ook gaf Clooney advies over waar volgens haar de grootste uitdagingen liggen voor de volgende generatie en beantwoordde vragen over enkele belangrijke debatten in het internationaal recht en de internationale rechtspraak.

BEKIJK - De beelden van de plechtigheid in de KU Leuven-campus in Kortrijk:

Videospeler inladen...

Meest gelezen