Het "strijkijzergebouw" vanuit de lucht

Iconische "strijkijzergebouw" verkocht voor 190 miljoen dollar op straatveiling in New York

In New York is de Flatiron, het iconische "strijkijzergebouw" van 22 verdiepingen hoog, geveild voor 190 miljoen dollar (ongeveer 174 miljoen euro). Bij een straatveiling werd het gebouw opgekocht door een groot investeringsbedrijf.

Als je niet licht in het hoofd werd van de duizelingwekkende hoogte van het "strijkijzergebouw", dan word je dat misschien wel van het (letterlijk) torenhoge bedrag dat een Amerikaanse investeerder er voor neertelde. 190 miljoen dollar. Dat betaaldeĀ Jacob Garlick met zijn investeringsbedrijf voor het iconische gebouwĀ op de kruising vanĀ BroadwayĀ metĀ Fifth Avenue.

Hij kocht het pand op een veiling. Een rechter had beslist dat het op die manier verkocht moest worden na een geschil tussen de vorige eigenaars. Ze raakten het niet eens over de toekomst van het pand. Tijdens de veiling nam Garlick het op tegen tien andere bieders. Biedingen begonnen bij 40 miljoen dollar, maar al snel liep het bedrag de hoogte in.

Opvallend: de verkoop werd gewoon op straat gehouden, op de stoep voor het justitiegebouw in New York. De veilingmeester werd vaak overstemd door een kakofonie van achtergrondgeluid: toeterende auto's, politiesirenes en skateboarders. Toch weerhield de chaos de bieders er niet van om hoge bedragen neer te tellen.Ā Ongeveer 100 kijklustigen verzamelden zich om de bieding van dichtbij te volgen.Ā 

Wist je dat...

  • ... het 87 meter hoge strijkijzergebouw in 1902, toen het gebouwd werd, het hoogste gebouw was van New York. Nu is dat het One World Trade Center (541 meter).
  • ... het gebouw beroemd is door verschijningen in films alsĀ "King Kong" en "Spider-Man" en in televisieseries als "Friends" en "Mad Men".
  • ... het pand Ć©Ć©n van de meest gefotografeerde en gefilmde gebouwen is ter wereld.

Garlick reageerde erg opgelucht na de veiling.Ā "Ik heb hiervan gedroomd sinds ik 14 jaar oud was", zei hij na afloop. "We gaan ervoor zorgen dat het een van de meest iconische gebouwen van New York blijft."Ā 

Hij weigerde details te geven over wat het plan is voor de Flatiron. BijĀ Jeffrey Gural, zijn voornaamste tegenstander, was er geen feestvreugde te bespeuren. "Het is een beetje teleurstellend", klonk het.

Meest gelezen