Begrotingstekort loopt minder fors op dan voorspeld werd (maar het blijft bijzonder hoog)

Het begrotingstekort loopt de komende jaren minder fors op dan het Monitoringcomité eerder had voorspeld. In haar rapport aan de federale regering had die groep van topambtenaren een tekort van 38,4 miljard euro voor het federale niveau voorspeld in 2028. Maar volgens de administratie was in die raming een "inconsistentie" geslopen, waardoor het tekort in 2028 op 33,4 miljard euro zou uitkomen, wat nog altijd enorm hoog is.

Het rapport van het Monitoringcomité vormt traditioneel het startschot voor de federale regering om haar begroting voor het jaar nadien op te stellen, of zoals nu, de begrotingscontrole door te voeren. 

Uit dat rapport van het Monitoringcomité bleek dat het tekort op de begroting voor de federale overheid en de sociale zekerheid de komende jaren zou oplopen tot 41,6 miljard euro, oftewel 5,7 procent van het bruto binnenland product, in het jaar 2028.

Inconsistentie

Die ontsporing is vooral het gevolg van de vergrijzing, maar nu blijkt dat het Monitoringcomité de toestand ook nog eens te pessimistisch heeft ingeschat door een verkeerde berekening, zo blijkt uit een analyse van de FOD Beleid en Ondersteuning (BOSA) van de cijfers, zo meldt de krant De Tijd en het staat ook te lezen in het rapport. Voor de liefhebbers: het is hier te downloaden in pdf-formaat.

“De uitleg voor de fout is heel technisch”, zo legt de krant De Tijd uit, en dat is niets gelogen. Het komt erop neer dat er voor de raming van de zogenoemde evenwichtsdotatie, die gebruikt wordt om de tekorten in de sociale zekerheid bij te passen, twee rekenmethodes bestaan: één van het Monitoringcomité en één van de Sociale Zekerheid. 

In het jongste rapport blijkt nu dat de ontvangsten voor de evenwichtsdotatie opgenomen werden volgens de logica van het Monitoringcomité, terwijl de ramingen in de primaire uitgaven volgens de definitie van de Sociale Zekerheid werden opgenomen. Ook bij het berekenen van de indexprovisie werd die inconsistentie gemaakt.

Nog bijzonder hoog

Het rechtzetten van de berekeningsfout maakt op korte termijn weinig verschil: voor dit jaar is de impact nihil en voor komend jaar werd het tekort 103 miljoen te hoog ingeschat. 

Nadien neemt de stijging van het voorspelde tekort wel meer toe: 815 miljoen euro in 2025, 1,9 miljard euro in 2026, 3,5 miljard euro in 2027 en net geen 5 miljard euro in 2028. 

Het tekort zou dat jaar dus uitkomen op 33,4 miljard euro en niet 41,6 miljard, zoals eerder berekend werd. Met 4,9 procent van het bbp is die nieuwe raming nog steeds bijzonder hoog is. Dat geldt ook voor de staatsschuld. Die zou volgens de nieuwe raming uitkomen op 115,9 procent van het bbp, in plaats van de 117,6 procent die het Monitoringcomité had vooropgesteld.

Meest gelezen