Belgische profsporten leggen zich niet neer bij verbod op gokreclame en stappen naar de rechtbank

De Belgische profsporten bundelen de krachten tegen het verbod op gokreclame en stappen naar de rechtbank. Door die maatregel dreigen ze miljoenen mis te lopen.

hh, fem, dvd, jvh

Gezien het toenemend aantal gokverslaafden – vooral sinds de coronapandemie – besloot minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) om via een koninklijk besluit de gokreclame in ons land fors aan banden te leggen.

Voor het Belgisch profvoetbal zouden de gevolgen groot zijn. Ja, er is zoals in de andere sectoren nog een overgangsperiode voorzien om lopende contracten te respecteren, maar vanaf 1 januari 2025 wordt volgens het koninklijk besluit – reeds gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad – alle gokreclame uit de stadions gebannen. Vanaf 1 januari 2028 wordt ook sponsoring van gokbedrijven via de shirts verboden.

Een pijnlijke zaak, want volgens de financiële rapporten uit de seizoenen 2018-2019 en 2019-2020 haalden de profclubs toen 76 miljoen euro aan sponsoring op. En de grootste bijdragen kwamen vanuit de gokindustrie. Lorin Parys, CEO van de Pro League – de overkoepelende organisatie – schatte dat vorig jaar nog op “minstens twaalf procent”. Zo’n 10 miljoen euro dus, per seizoen. Reden genoeg om zich niet neer te leggen bij de beslissing.

© BELGA

Gezamenlijk statement

Vanuit de Pro League werd bij de profclubs gepolst hoe zij ertegenover staan, maar dat is vrij duidelijk. Ze hebben zo goed als allemaal nog langdurige contracten lopen met gokbedrijven, en zijn nu ook van plan om de beslissing juridisch aan te vechten. Ze wijzen op de oneerlijke concurrentie: er zijn landen waar dit wél nog toegestaan is, de Belgische amateurclubs krijgen nog respijt, en er is de discussie rond de Nationale Loterij, dat eigendom is van de overheid en deels gespaard blijft. Meerdere clubleiders trokken het voorbije jaren al fel van leer tegen het gokreclameverbod, zeker omdat ze zich al zwaar benadeeld voelden door de strengere regels voor het voetbal inzake sociale zekerheid en fiscaliteit.

© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

In een gezamenlijk statement met de grootste Belgische wielerclubs en de organisatoren van de European Open Antwerp (tennis) en de BetFIRST BNXT League (basketbal) benadrukt de Pro League bovendien dat het totaalverbod supporters niet zal beschermen tegen gokverslaving. “Het stuurt fans net naar niet-erkende aanbieders waar controle of bescherming van spelers ontbreekt”, zo klinkt het, en dus doet het alvast een oproep tot overleg.

Bovendien verzwakt een totaalverbod “ontegensprekelijk de Belgische sportsector”, klinkt het. “Als organisatoren van topsportevenementen en straffe competities verliezen we financiële slagkracht. Daar treffen we niet alleen onze clubs of teams mee, maar ook de fans.”

Van Quickenborne: “Dit zal men niet meer kunnen keren”

Minister Van Quickenborne zegt in een reactie niet verrast te zijn dat de Pro League juridische stappen onderneemt. “De goksector bestrijdt al langer elke maatregel ter bescherming van gokverslaafden op alle mogelijke juridische manieren”, klinkt het in een persbericht. “Dat een sportorganisatie als de Pro League nu hetzelfde wil doen, valt te betreuren.”

© BELGA

De minister wijst de argumenten van de voetbalsector van de hand. “Het KB kreeg reeds een gunstig advies van de Raad van State en de Europese Commissie. De politieke en maatschappelijke wil om dit aan banden te leggen is groot. Dit zal men niet meer kunnen keren. Net als in Italië en Spanje, landen met twee van de sterkste voetbalcompetities ter wereld, zullen we gokreclame weren uit de sportsector.”

Voor Van Quickenborne is de conclusie dan ook duidelijk: “Ik heb er vertrouwen in dat het KB de juridische procedures zal doorstaan. Het gaat om een noodzakelijke maatregel om kwetsbare personen en hun families te beschermen tegen de verwoestende gevolgen van gokreclame. 40 procent van de winsten van de goksector wordt geboekt op de kap van mensen met een gokverslaving. Dat men dat met man en macht probeert te behouden, kunnen we niet aanvaarden. De gokreclame in de sportsector zal aan banden gelegd worden. De maatregelen gaan in vanaf 1 juli 2023.”

© Isosport

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER