ANP

Regering zet licht op groen voor "bekwame helpers": leerkrachten en begeleiders mogen nu ook insulinespuitjes zetten 

De regering keurt vandaag het wetsontwerp over de "bekwame helper" goed. Een bekwame helper is iemand die zelf geen verpleegkundige is, maar in het kader van zijn of haar beroep of een vrijwillige activiteit toch een of meerdere verpleegkundige handelingen mag verrichten. "Zo creëren we rechtszekerheid voor bijvoorbeeld de scoutsleiding of leraren die een medicijn of insuline kunnen toedienen", legt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) uit.

Het dossier "bekwame helper" zat al jarenlang muurvast, maar vandaag zet de federale regering het licht op groen voor het wetsontwerp bekwame helper.

"Het is een doorbraak waar de mensen in het onderwijs, de jeugdsector en de sportsector al jaren zitten op te wachten en waar bijvoorbeeld ook verenigingen van diabetespatiënten en andere patiëntenverenigingen al jaren zitten op te wachten", zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Ook een zorgkundige in de gezinszorg kan zo extra taken krijgen als bekwame helper. Daarvoor waren ze al langer vragende partij.

BEKIJK - "We hopen dat deze wet in september praktijk wordt", legt minister Vandenbroucke uit:

Videospeler inladen...

Arts of verpleegkundige moet toestemming geven

Een bekwame helper zal een of meerdere welomlijnde verpleegkundige handelingen mogen en kunnen stellen. De behandelende arts of verpleegkundige moet altijd toestemming geven en bepaalt wat de bekwame helper precies mag doen.

"Er zijn ingewikkelde taken van verpleegkundigen die je niet aan iemand anders kan geven, maar verpleegkundigen stellen ook eenvoudige handelingen. Dat kan zijn de bloedsuikerwaarde meten, insuline toedienen, medicijnen toedienen of een sonde verzorgen. Die taken kunnen overgenomen worden door een bekwame helper", zegt Vandenbroucke.

De minister benadrukt dat er een hele reeks belangrijke taken en opdrachten van verpleegkundigen zijn die niet overgelaten worden aan anderen.

ANP

Win-win voor de hele samenleving

Volgens de huidige wetgeving riskeren mensen die geen verpleegkundige zijn, maar toch verpleegkundige handelingen willen stellen, vervolgd te worden.

BEKIJK - "Superblij, een geruststelling voor alle ouders van kinderen met diabetes. Zo kunnen ze eens gewoon gaan logeren", zegt Griet Van den Kerchove, mama van Arthur die diabetes heeft:

Videospeler inladen...

De wetgeving over de bekwame helper moet dat probleem verhelpen. "Stel dat je kind diabetes heeft en normaal zorg je er zelf voor dat er tijdig insuline wordt toegediend en dat de bloedsuikerspiegel gecontroleerd wordt. Als dat kind op een vakantiekamp gaat, kan iemand van de jeugdleiding de bekwame helper zijn die de insuline toedient. Dat kan ook [met leraren] tijdens de schooluren."

"Zo help je het kind, maar ook de ouders of grootouders die normaal optreden als mantelzorgers. Op die manier verlichten we ook de druk op verpleegkundigen en artsen. Zij kunnen voor een stuk ontlast worden van taken die perfect door een bekwame helper kunnen worden uitgevoerd. Samengevat, de bekwame helper is een win-win voor heel onze samenleving", besluit Vandenbroucke.

Meest gelezen