Tine Hermans

Tine Hermans wil naar Nederlands voorbeeld politieke partij BoerBurgerBelangen oprichten in Vlaanderen

Komt er na de succesvolle BoerBurgerBeweging in Nederland als Vlaamse tegenhanger een politieke partij BoerBurgerBelangen? Wel als het van Tine Hermans, dochter van een landbouwer uit Merksplas, afhangt. Haar Facebookgroep heeft in een week tijd al meer dan 13.000 leden. "Als we zien hoeveel mensen ons initiatief steunen en aanbieden om te helpen vanuit heel Vlaanderen, dan denk ik dat we ervoor moeten gaan." 

Bij de provinciale verkiezingen in Nederland ruim een week geleden zorgde de BoerBurgerBeweging voor een politieke aardverschuiving. De partij bestaat nog geen vier jaar en nam pas voor de tweede keer deel aan verkiezingen. Ze behartigt de belangen van de landbouwers en werd er onder leiding van Caroline van der Plas de grootste partij in alle provincies. 

En dat heeft Tine Hermans, dochter van een landbouwer uit Merksplas, geïnspireerd. Haar Facebookgroep BoerBurgerBelangen heeft in een week tijd al meer dan 13.000 leden. "Ik woon in een regio waar landbouwers erg hard getroffen worden (door de beslissingen in het kader van het stikstofdossier, red.)", legt Hermans uit in "De ochtend" op Radio 1. 

"Ik ben er al lang mee bezig, ik zie wat het met de mensen hier doet. Na de overwinning van de BoerBurgerBeweging in Nederland heb ik gezegd: "Het is genoeg nu, we gaan actie ondernemen, want het is echt nodig."

Beluister het volledige gesprek in "De ochtend":

Op dit moment is BoerBurgerBelangen nog gewoon een snel groeiende Facebookgroep, maar Hermans heeft de ambitie om er ook echt een politieke partij uit te laten groeien. "We zijn ons aan het organiseren om die richting uit te evolueren. Dat is de bedoeling." 

In België is er wel een kiesdrempel van 5 procent die je moet halen, wat het minder evident maakt om als nieuwe partij meteen door te breken. In Nederland is die drempel er niet. Dat beseft Hermans ook. "Wij zijn ons goed aan het omringen en we gaan aan de weg vooruit timmeren. Als we zien wat het draagvlak is op een week tijd en als we zien hoeveel mensen ons initiatief steunen en aanbieden om te helpen vanuit heel Vlaanderen, dan denk ik dat we ervoor moeten gaan." 

"Er zijn veel mensen die verandering willen in de politiek"

Hermans wil zich ook breder profileren dan enkel als een partij voor de landbouwers. Ook met thema's als de ouderenzorg, de kinderopvang en de stijgende energieprijzen wil BoerBurgerBelangen zich bezighouden. "Uiteraard krijgen we zeer veel steun van de landbouwers, maar er zijn veel mensen die verandering willen in de politiek. Het signaal in Nederland heeft dat duidelijk gemaakt en dat gevoel leeft hier bij mensen ook." 

Politieke ervaring heeft Hermans niet. Haar moeder zat wel ooit in de gemeentepolitiek. "Ik was nog geen 20 en toen kriebelde het bij mij ook al. Mijn vader zei me: doe dat niet, politiek, dat is een harde wereld. Ik ben nu 30 jaar ouder en ben er wel klaar voor. Ik denk dat mensen willen dat er een frisse, nieuwe wind waait. We zullen wel bekijken hoe zich dat in resultaten zal weerspiegelen. Misschien is het net een kracht dat er iemand vanuit de bevolking kan opstaan die zegt: we doen dit."

Facebook/BoerBurgerBelangen

Ik denk dat dat essentieel is in de politiek: dicht bij de mensen staan en wat je daar meeneemt vertalen naar politiek

Tine Hermans, BoerBurgerBelangen

Caroline van der Plas heeft Hermans nog niet ontmoet, maar ze heeft wel veel bewondering voor haar stijl. "Hoe ze met mensen praat en omgaat en dat in de media brengt. Ze luistert heel goed naar de basis en ik denk dat dat essentieel is in de politiek: dicht bij de mensen staan, je voelsprieten uitzetten en wat je daar meeneemt vertalen naar politiek." 

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) sprak ze wel al. Een kartel met zijn partij is op dit moment nog geen optie. "Wij zijn net gestart, we zijn een week oud, we zullen op termijn wel zien of daar iets mogelijk is. Als dat de belangen van de landbouw dient, dan kan je medestanders zoeken in de politiek." 

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi houdt de poort open voor een eventuele samenwerking met de Vlaamse BoerBurgerBelangen. "Recent heeft Jo Brouns mevrouw Hermans gezien. Iedereen die van goede wil is en die het landelijke Vlaanderen mee wil beschermen en versterken, die een stikstofakkoord wil waarin er ruimte en perspectief is voor de landbouwers, die is meer dan welkom in onze partij", zegt Mahdi in "De afspraak op vrijdag".

BEKIJK - "Iedereen die het landelijke Vlaanderen wil beschermen en versterken, is meer dan welkom in onze partij", zegt Sammy Mahdi in "De afspraak op vrijdag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen