"Als je ketel niet gekeurd is, krijg je geen schadevergoeding": 5 fabels over verzekeringen doorprikt

Er doet heel wat foute informatie de ronde over verzekeringen. Moet je rookmelders hebben om aanspraak te kunnen maken op je brandverzekering? En komt de autoverzekering niet tussenbeide wanneer je zonder winterbanden rijdt? Feit of fabel: Radio2 zoekt het uit.

1. "Je brandverzekering komt niet tussenbeide als je geen rookmelder hebt"

Sinds 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht in alle woningen in Vlaanderen. Er moet minstens 1 rookmelder zijn per verdieping. Maar wat als je geen rookmelders ophangt? “Ondanks de wettelijke verplichting, zullen verzekeraars de betaling voor de brandschade niet weigeren,” bevestigt Sam Vandervelpen van vergelijkingswebsite verzekeringen.be.

“Een verzekeraar kan enkel weigeren om schade te vergoeden als hij een direct verband kan leggen tussen de schade en het gebrek aan rookmelders. Maar in de praktijk is dat heel moeilijk en zal dat zelden tot nooit gebeuren.”

2. "Onderhoud je je verwarmingsketel niet, dan kan je geen beroep doen op je brandverzekering"

Deze fabel ligt een beetje in dezelfde lijn als die over rookmelders. “Maar ook hier moeten consumenten nergens voor vrezen. Als je je verwarmingsketel niet onderhoudt, zal je geen schadevergoeding van je verzekeraar mislopen.”

Je verwarmingsketel onderhouden, doe je uiteraard beter wel. Een goed onderhouden en afgestelde cv-ketel heeft een hoger rendement. Je verbruikt minder brandstof en bespaart op je energiefactuur. Het is ook beter voor het milieu. Bovendien is het onderhoud ook wettelijk verplicht.

3. "Rijd je in de winter zonder winterbanden, dan ben je niet verzekerd"

Winterbanden zijn belangrijk voor je eigen veiligheid en die van anderen. “Wat er gebeurt als je een ongeval (in fout) hebt, met of zonder winterbanden, hangt af van de verzekering die je gekozen hebt. Je winterbanden hebben daar geen effect op.”

Heb je een volledige omnium, dan zal de schade aan je wagen altijd terugbetaald worden door je verzekeraar, of je nu in fout bent of niet. Heb je geen omniumverzekering en ben je in fout, dan wordt mogelijk alleen de schade aan de andere partij uitbetaald.

Je winterbanden hebben geen effect op de dekking van je autoverzekering

Sam Vandervelpen - verzekeringsexpert

4. "Je bent verplicht een familiale verzekering te nemen"

Uit onderzoek van verzekeraar Corona Direct uit 2021, blijkt dat 3 op 10 Belgen denken dat een familiale verzekering verplicht is. Maar dat is niet zo! "Het is een handige verzekering om te hebben, ook voor alleenstaanden, maar het is geen verplichting."

In België ben je alleen verplicht om minstens een BA-autoverzekering af te sluiten, en als huurder ben je verplicht om een verzekering voor  aansprakelijkheid naar derden af te sluiten. Andere verzekeringen zijn niet wettelijk verplicht.  

5. "Als je auto lang stilstaat, heb je geen autoverzekering nodig"

Een autoverzekering is verplicht, ook als je auto voor langere tijd stilstaat. “Zodra hij ingeschreven is, moet je auto verzekerd zijn. Ook als die op een privéterrein geparkeerd staat. Alleen als je de wagen schorst én je nummerplaat inlevert, moet je geen verzekering meer hebben.”

Meest gelezen