Paul Magnette (PS, midden) en Georges Louis Bouchez (MR, rechts)

Politieke crisis in Franstalig België over opleiding Geneeskunde: inhoudelijk conflict of "hanengevecht" om de kiezer? 

De Franse gemeenschapsregering is in crisis. PS wil een masteropleiding Geneeskunde invoeren aan de universiteiten in Bergen en Namen, maar coalitiepartner MR staat hard op de rem. De deelregering belandt zo in een totale impasse en de Franstalige sociaal-democraten dreigen ermee om de liberalen buitenspel te zetten met een wisselmeerderheid. "Totaal onrealistisch", noemt hoofdredacteur van "La Libre" Dorian De Meeûs het dreigement in "De ochtend" op Radio 1.

De Franstalige socialistische partij PS en de liberale partij MR staan lijnrecht tegenover elkaar in een dossier dat al weken de Franstalige gemeenschapsregering verdeelt. 

PS en Ecolo willen dat de universiteiten van Bergen en Namen naast een bacheloropleiding ook een master Geneeskunde aanbieden. Franstalige studenten kunnen momenteel hun opleiding alleen afwerken aan de universiteiten van Brussel of Luik (ULB, UCL en ULiège).

Coalitiepartner MR en de Franstalige minister van Onderwijs Valérie Glatigny (MR) willen de plannen niet goedkeuren, wat leidt tot een totale patstelling in de Franstalige regering. 

De gemoederen lopen hoog op en PS dreigt met een wisselmeerderheid om de liberalen buitenspel te zetten. "Een onrealistisch dreigement in een anekdotisch dossier als dit", noemt hoofdredacteur van "La Libre" Dorian De Meeûs het in "De ochtend".

BELUISTER - Dorian De Meeûs over de politieke crisis in Wallonië in "De ochtend"

Hanengevecht in Henegouwen

Voorzitter van de Franstalige liberalen Georges-Louis Bouchez is alvast niet onder de indruk, vertelt hij bij de Franstalige omroep RTBF. "Het is de vijftiende keer dat PS dreigt om de MR te vervangen. Na een tijdje raak je overal aan gewend." Volgens de voorzitter is er geen sprake van een politieke crisis. "Achter de schermen onderhandelen we rustig verder", voegt hij eraan toe.

Kan een "anekdotisch" dossier als dit de Franstalige regering doen vallen? "We zijn 1 jaar verwijderd van de verkiezingen, dus er doet zich vooral een waar hanengevecht voor in Henegouwen waar maar liefst drie partijvoorzitters in dezelfde electorale vijver vissen", licht Dorian De Meeûs toe. "Paul Magnette (PS), Georges-Louis Bouchez (MR) en Jean-Marc Nollet (Ecolo), maar ook Elio Di Rupo (PS) en Jean-Luc Crucke (Les Engagés, het voormalige CDH)."

Het is voor Magnette een mooie kans om Bouchez via dit dossier te verzwakken

Dorian De Meeûs, hoofdredacteur van La Libre

"Het is voor Magnette een mooie kans om Bouchez via dit dossier te verzwakken. Niet alleen lokaal, maar ook binnen zijn partij", gaat De Meeûs verder. Zal het conflict impact hebben op federaal niveau? "Het zal de relatie tussen de twee partijen op federaal niveau geen goed doen. En daar struikelen ze al over belangrijke dossiers als de kernuitstap. Maar het zou totaal onverantwoord zijn als een dossier als dit een dossier als kernenergie zou beïnvloeden", benadrukt hij in "De ochtend".

Ontwikkeling versus budget

Volgens PS-voorzitter Paul Magnette is de houding van de Franstalige liberalen in dit dossier “onbegrijpelijk”, zowel qua vorm als qua inhoud. De ontwikkeling van het hoger onderwijs in Henegouwen is volgens hem een groot probleem. 

"Henegouwen heeft geen volledig hoger onderwijsaanbod, terwijl het toch de dichtstbevolkte provincie is met veel sociale problemen. Onderwijs is de belangrijkste hefboom voor emancipatie en toegang tot werk", benadrukt hij bij de RTBF.

Waarom zijn de liberalen dan tegen? Voorzitter Bouchez verwijst naar twee principes. "Of we nu een masteropleiding in Bergen organiseren of niet, het aantal artsen zal in Wallonië niet toenemen door de numerus clausus", zegt hij bij de RTBF. Dat principe beperkt het aantal studenten die toegelaten worden tot de opleiding Geneeskunde. 

We kunnen geen geld uitgeven dat we niet hebben, want daar lijdt de opleiding van de studenten onder

Georges-Louis Bouchez, voorzitter van MR

"Verder is het budget voor hoger onderwijs een gesloten envelop: het geld dat je voor de ene universiteit vrijmaakt, neem je weg van andere studenten", stelt Bouchez. De kosten voor de nieuwe opleidingen worden geschat op 450.000 euro. "We kunnen het aantal faculteiten en universiteiten uitbreiden, maar we kunnen geen geld uitgeven dat we niet hebben, want dan is het de opleiding van de studenten die eronder lijdt", voegt hij toe.

Hoe moet het verder?

De Franstalige liberalen willen liever inzetten op meer artsen tewerk te stellen in Henegouwen, in plaats van "opleidingen te dupliceren van stad tot stad", legt Bouchez uit. "Daarnaast kunnen we de studenten die naar Brussel of Luik moeten, meer financieel en sociaal ondersteunen."

PS-voorzitter Magnette vindt dat MR zo "alleen over banen en werkgelegenheidscijfers praat en zich verzet tegen de ontwikkeling van wat absoluut noodzakelijk is om Henegouwen te herstellen".

De PS zal volgende week een ontwerp voorleggen aan het parlement. "Er zijn al veel gesprekken geweest", bevestigt hoofdredacteur De Meeûs in "De ochtend". "Er bestaan oplossingen, maar de vraag is of de coalitiepartijen tot een compromis zullen komen."

Meest gelezen