Foto ter illustratie

Nadine vermoedt partijdigheid bij de aanpak van haar verzekeringsdossier: “Ik was een wrak, zoals mijn auto”

Een verzekeraar moet onpartijdig handelen. Maar wat doe als je vermoedt dat het niet zo is, zoals Nadine Eggermont uit Schellebelle: "Ik had meteen het gevoel dat de verzekeringsmakelaar, de garagist en de expert elkaar te goed kenden." Wat Nadine niet wist, is dat je altijd naar een andere makelaar kan stappen. 

Terwijl Nadine ’s nachts ligt te slapen, rijdt er iemand tegen haar geparkeerde auto. “Het gaat om mijn allereerste, eigen nieuwe auto.” Daarom heeft ze bij aankoop een omniumverzekering afgesloten bij een lokaal verzekeringskantoor. Amper een jaar later, net nadat haar omniumverzekering is afgelopen, gebeurt het ongeval.

Minnelijke schikking versus rechtbank

"De dader ramt in totaal 3 geparkeerde auto’s in de straat. Een buurman raadt de dader aan mij niet wakker te maken en gewoon een briefje achter te laten.” Pas de volgende ochtend, als Nadine naar het werk wil, ziet ze wat er gebeurd is. 

De eigenaars van de andere auto’s regelen de schade met een minnelijke schikking. “Maar mijn auto is er te erg aan toe. Hij is bijna ‘perte totale’ en moet getakeld worden.” Bovendien wil Nadine ook een schadevergoeding omdat ze, door het verlies van haar auto, niet kan werken. De zaak gaat naar de rechtbank. 

Geen minnelijke schikking voor mij. Mijn auto is bijna 'perte totale'. Ik wil dat de rechtbank dit regelt

Vermoeden partijdigheid

Maar van bij het begin, vindt ze de aanpak van haar dossier niet oké. Nadine vermoedt partijdigheid en heeft het gevoel het slachtoffer te zijn van een ‘ons kent ons’ mentaliteit. “Achteraf blijkt dat mijn makelaar, de garagist en de tegenpartij elkaar kennen.”

Wat als je geen vertrouwen hebt in je verzekeringsmakelaar? Steve Sartor, CEO van verzekeringsmakelaar Concordia: “Als je voelt dat de relatie met je makelaar minder goed is, kan je altijd contact opnemen met de Ombudsdienst van de verzekeringen.”

“Je kan ook een andere makelaar mandateren. Ben je niet tevreden over de service, kan je perfect iemand anders aanduiden als de verdediger van je lopende dossier.”

Vermoed je partijdigheid van je makelaar, dan kan je altijd een andere nemen

Steve Sartor, Concordia

Gedwongen keuze garage

“Mijn makelaar duidt voor mij de garage aan die mijn auto zal herstellen. Ik voel me verplicht om voor die garagist te kiezen.” Nadine krijgt na 3 maanden haar gerepareerde wagen terug. Maar ze is niet tevreden.  "Mijn koffer gaat sindsdien niet goed meer dicht." Nochtans heb je recht om te kiezen door wie je je auto laat maken. 

Steve Sartor van Concordia bevestigt: “Uiteraard mag je als verzekerde zelf bepalen wie de hersteller is. Maar sommige makelaars en agenten gaan wel pushen in een bepaalde richting. Dat is niet slecht bedoeld, dat is omdat ze werken met erkende herstellers. Dat heeft zijn voordelen voor alle partijen.”

De verzekerde mag kiezen bij welke garage zijn wagen hersteld wordt

Steve Sartor, Concordia

Geen rechtsbijstand gekregen

Nadine wil beroep doen op haar rechtsbijstandverzekering die bij haar autoverzekering zit. Ze wil namelijk ook een schadevergoeding voor onder andere haar werkverlet. Maar die rechtsbijstand kreeg ze naar eigen zeggen niet. 

Nadine krijgt uiteindelijk een schadevergoeding van 40 euro: “Ik was razend: 40 euro? Ik voelde me een wrak, net zoals mijn auto. Daarmee is mijn werkonbekwaamheid van een paar dagen niet vergoed.”

Steve Sartor: “De rechtsbijstand op zich vormt geen probleem als het rechtstreeks gaat over de wagen, maar wel als andere vergoedingen worden gevraagd, zoals die voor werkverlet. Die gaan vaak via juridische weg.  Maar weet dat je verzekeraar en de makelaar daar niet automatisch informatie over krijgen. De verzekerde moet hen dat laten weten.” 

Rechtsbijstand fiscaal aftrekbaar

De verzekeraar raadt daarom een aparte rechtsbijstand aan, los van de BA-autoverzekering. Steve Sartor: “Dat zorgt voor meer onafhankelijkheid van de dossiers en vermijdt contractuele issues, zoals hier, in deze case, het vergoeden van het werkverlet." 

Bovendien stimuleert de overheid die aparte rechtsbijstand ook door het fiscaal aftrekbaar te maken. Men wil dat mensen zich juridisch laten beschermen en verdedigen.

Meest gelezen