(c) Frank Toussaint

Jongerenplek Homaar uit Wetteren krijgt navolging in heel Vlaanderen en Brussel

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) wil het concept van de Wetterse vzw Homaar uitbreiden naar Brussel en de rest van Vlaanderen. Homaar is een plaats waar jongeren terechtkunnen die emotioneel in de knoop zitten. Gedurende twee weken kunnen ze er via therapie en gesprekken tot rust komen.

Vzw Homaar uit Wetteren vangt jongeren op die last hebben van angst of depressieve gevoelens en emotioneel vastzitten. “Jongeren bij wie de batterij even leeg is”, omschrijft Nathalie Braeckman van Homaar het. “Ze piekeren, hebben sombere gevoelens of een sociale angstproblematiek. De coronaperiode heeft het jongeren nog extra zwaar gemaakt. Soms komt er ook een problematische thuissituatie bij kijken.”

Gedurende twee weken kunnen die jongeren tussen 15 en 23 jaar in het herenhuis aan de Wegvoeringstraat tot rust komen. Ze kunnen er over hun problemen praten of krijgen er therapie. Dit unieke concept sprak ook Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) aan, die de vzw al twee keer bezocht. 

Wachttijd tot zes weken

Dalle wil het Homaar-concept nu ook toepassen in de andere Vlaamse provincies en in Brussel. “Homaar Brussel wordt ons eerste project”, zegt Nathalie Braeckman. “Ons tweede huis zal Homaar Brugge zijn. Door de grote vraag moeten jongeren vier tot zes weken wachten om een traject te kunnen starten in Wetteren. Er komen jongeren van overal in de provincie, en zelfs vanuit Brussel, West-Vlaanderen en Antwerpen. Dat is niet de bedoeling.” Voor de minister is het belangrijk om in te zetten op preventieve zorg, daardoor zal er later ook minder nood zijn aan psychiatrische zorg.

Meest gelezen