Een uurtje minder slapen, maar wel langer licht: hier is de zomertijd

Het is het laatste weekend van maart, en dus is het weer tijd voor... zomertijd. Afgelopen nacht om 2 uur hebben we de klok een uur vooruit gedraaid. Dat betekende vannacht dus één uur minder slaap, maar het blijft voortaan 's avonds wel langer licht.

De huidige zomer- en de wintertijd worden in België sinds 1977 toegepast. Heel wat Europese landen voerden toen de zomertijd in, met als belangrijkste reden de oliecrisis en de bijhorende besparingen van die tijd. Dankzij de zomertijd kunnen mensen 's avonds langer van het daglicht profiteren en is er dus geen elektrisch licht nodig.

Zomer- en wintertijd leiden al sinds jaar en dag tot discussie. Tegenstanders wijzen op de verstoring van het bioritme. Bovendien kan het ook in internationale contacten verwarrend zijn, want niet elk land schakelt op hetzelfde moment over.

In 2018 opperde de Europese Commissie om het verschil tussen de zomer- en wintertijd af te schaffen. Volgens peilingen waren heel wat Europeanen voor dit idee te vinden, maar de lidstaten slaagden er niet in om overeen te komen welk uur van de twee te kiezen. Uiteindelijk werd besloten dat elk land zelf mag kiezen welke "klok" ze afschaffen. In ons land moet de federale regering hierover nog een beslissing nemen.

BEKIJK - Wat zijn de gevolgen van de afwisseling tussen zomeruur en winteruur voor onze gezondheid? Dit zegt de Universiteit van Vlaanderen:

Van alle tijden

Veel mensen denken dat ons land altijd al in dezelfde tijdzone zit als de rest van het Europese vasteland of dat het gemorrel aan de tijd in de jaren 70. Niks is minder waar. Tot aan de Eerste Wereldoorlog liep de tijd in België samen met die van het Verenigd Koninkrijk. Het was de Duitse bezetter die de klok bij ons een uur vooruitdraaide zodat de tijd zou samenvallen met die in Duitsland. Bovendien voerde diezelfde Duitse bezetter in 1916 de zomertijd in, waardoor de klok nogmaals met een uur vooruitging.

Na de oorlog keerde België terug naar het "Engelse uur", al bleef de zomertijd bestaan. Toen Duitsland onze streken in 1940 opnieuw bezette, verplichtte het land ons andermaal om de klok een uur vooruit te draaien zodat die wederom synchroon zou lopen met die in Duitsland. Opmerkelijk: na de Tweede Wereldoorlog bleef deze regeling bestaan. De zomertijd verdween in 1946, om in de jaren 70 zijn herintrede te maken.

Meer over deze wisselingen met de tijd doorheen de tijd vind je in dit artikel.

In het weekend van 28 en 29 oktober 2023 gaat de wintertijd weer in. 3 uur 's nachts wordt dan 2 uur.

Meest gelezen