Noodnummer 1722 is tijdelijk geactiveerd wegens risico op storm of wateroverlast

Vanwege het slechte weer is het noodnummer 1722 tijdelijk geactiveerd. Daar kunnen mensen terecht die hulp nodig hebben voor problemen waarbij geen mensen in levensgevaar zijn.

Wie vandaag al een voet buiten de deur gezet heeft, heeft het allicht al gemerkt: het is een natte en vooral winderige zaterdag. Opklaringen en soms intense buien wisselen elkaar af. Vooral in het noordoosten kunnen die gepaard gaan met een donderslag. Er is tijdelijk ook veel wind, met rukwinden van 70 tot 80 kilometer per uur.

Binnenlandse Zaken heeft preventief het noodnummer 1722 geactiveerd. Daar kunnen mensen terecht die hulp nodig hebben voor problemen waarbij geen mensen in gevaar zijn, zoals ondergelopen kelders of wateroverlast op de openbare weg. Mensen kunnen een aanvraag indienen via het e-loket www.1722.be of bellen naar 1722

Wie dringend een ambulance of de brandweer nodig heeft omdat iemands leven mogelijk in gevaar is, kan uiteraard het noodnummer 112 bellen. Het extra nummer 1722 moet overbelasting van de noodcentrale tegengaan, zodat mensen in levensgevaar niet hoeven te wachten.

En hoe zit het de komende dagen?

Vanavond vallen er nog een paar buien, maar later op de avond en tijdens het eerste deel van de nacht is het op vele plaatsen droog met tijdelijk ook brede opklaringen. Later vannacht trekt de hemel weer dicht en gaat het regenen vanuit Frankrijk. De minima liggen tussen 4 en 7 graden.

Morgen wordt het betrokken met in de voormiddag vrijwel continu regen. In de namiddag zijn er soms ook korte droge periodes en krijgt de neerslag een meer buiig karakter. 's Avonds wordt het droog vanaf de Nederlandse grens. De maxima liggen tussen 5 en 8 graden.

Maandag wisselen opklaringen en buien elkaar af. In de Ardennen vallen er buien van smeltende sneeuw. De maxima gaan niet hoger dan 2 tot 8 graden.

Dinsdag start koud met bijna overal vorst en kans op ijsplekken. Aanvankelijk schijnt de zon soms, maar geleidelijk trekt de hemel dicht. Het blijft wel droog en de maxima klimmen naar 4 tot 9 graden.

Woensdag blijft het betrokken met soms wat regen bij maxima van 10 tot 14 graden. Van donderdag tot zaterdag is het deels tot zwaar bewolkt, met waarschijnlijk nog perioden van regen of enkele buien. De maximumtemperaturen gaan tot 14 graden.

Meest gelezen