Van romige broccolisaus tot Kantonese vis en steak: deze 5 simpele recepten brengen de lente in je bord voor amper 24 euro
Het is zover: de lente is éindelijk in het land. En bijgevolg brengen onze HLN-chefs Sandra Bekkari, Piet Huysentruyt en Jelle Beeckman die ook meteen naar het bord. Van heerlijk romige broccolisaus tot een smakelijk dessert om de lente mee te vieren: met deze 5 gerechten voor amper 24 euro scoor je bij iedereen.
Maandag: chicken meatballs met speltpasta, romige broccolisaus van Sandra Bekkari
Sandra: “Deze troostrijke pasta is vezelrijk, zit stampvol lekkere groenten en valt bij velen in de smaak. Heerlijk om jezelf na een lange werkdag op te kunnen storten!”
Bereidingstijd: 35 minuten
Prijs: € 6,50 p.p.
Ingrediënten voor 2 personen
250 g kippengehakt
1 teen knoflook
1 handvol basilicum + extra voor de afwerking
1 el amandelmeel
1 broccoli
120 g volkoren (spelt)spaghetti
200 g kastanjechampignons
1 el balsamicoazijn
4 el parmezaanse kaas
100 ml sojaroom
Zo maak je het
Hak de knoflook fijn. Meng het kippengehakt met de knoflook, het basilicum en het amandelmeel. Kruid met peper en zout en rol balletjes.
Bak de balletjes in een pan met olijfolie.
Snijd de broccoli in roosjes en stoom ze beetgaar.
Kook ondertussen de pasta beetgaar (check de tijd op de verpakking).
Haal de balletjes uit de pan en houd opzij. Voeg een scheutje olijfolie toe aan de pan en bak de champignons op een hoog vuur. Voeg de balsamicoazijn toe en kruid met peper en een snufje zout. Voeg de balletjes terug toe.
Mix de broccoli in de blender met 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas, de sojaroom en 1 eetlepel olijfolie. Kruid met peper en een snufje zout.
Meng de pasta met de broccolisaus. Serveer met de kippenballetjes en champignons.
Werk af met Parmezaanse kaas en een paar blaadjes verse basilicum.
Tip: Gooi de stam van je broccoli nooit weg. Snijd de dikke stelen los, schil ze en snijd hem in stukjes.
Dinsdag: steak au poivre van Piet Huysentruyt
Piet: “Van steak au poivre vind je ontzettend veel recepten terug. Soms in een versie met cognac, dan weer met whisky. Ook de pepersoort maakt verschil uit. De ene geeft de voorkeur aan witte peper, de andere zwarte peper. Ikzelf maak steak in pepersaus daarentegen het liefst met groene peper klaar, zoals in dit recept.”
Bereidingstijd: 20 minuten
Prijs: € 5,38
Ingrediënten voor 4 personen
4 steaks
30 g boter
1 dl whisky
1 dl room
1 dl water
1 el runderbouillon
groene peper of zwarte peper (afhankelijk van je voorkeur)
wat tuinkers
diepvriesfrietjes
Zo maak je het
Neem een kleefpan die groot genoeg is om de 4 steaks erin te bakken. Smelt de boter erin tot die goudbruin ziet.
Kruid het vlees met peper en zout. Bak bruin langs beide kanten, gemiddeld 2 tot 3 minuten langs elke kant.
Wanneer ze goed gebakken zijn, haal je de steaks uit de pan en blus je het vlees met whisky. Voeg het water en de runderbouillon toe, laat even opkoken en roer de aanbaksels los. Doe daar de groene peper en de room bij, en laat voor de helft inkoken tot er een gebonden saus ontstaat. Leg de steaks in die saus.
Serveer ze met tuinkers en krokant gebakken frietjes!
Tip: Wanneer je het vlees blust met whisky kan de vlam in de pan schieten. Wees dus zeker voorzichtig en zet je dampkap af. Door de zuigkracht van die dampkap kan het dat de vlam opgezogen wordt en dat er een brand ontstaat. Let dus zeker op.
Woensdag: groene shakshuka van Sandra Bekkari
Sandra: “Heb je al eens groene shakshuka geprobeerd? Het is een variant van de klassieke shakshuka met eitjes in een kruidige tomatensaus. Je kan dit gerecht met allerlei soorten groenten maken. Zorg er alleen voor dat je een vochtige basis hebt, zodat het niet gaat uitdrogen in de oven.”
Bereidingstijd: 25 minuten
Prijs: € 4 p.p.
Ingrediënten voor 2 personen
1 sjalotje
1 teentje knoflook
1 preistengel
100 g jonge spinazie
2 kopjes (diepvries)erwtjes
1 tl komijn
2 flinke handenvol kruiden (peterselie, munt, koriander …) + extra voor de afwerking
4 eieren
4 el natuuryoghurt
mespuntje harissapasta
Zo maak je het
Snijd het sjalotje en de prei in ringen en hak de knoflook fijn. Stoof het sjalotje en fijngehakte knoflook aan in olijfolie.
Voeg de prei toe en stoof ongeveer 3 minuten. Voeg de spinazie toe en laat slinken.
Voeg de erwtjes toe, samen met de helft van de groene kruiden, de komijn, peper en een snufje zout. Meng goed, maak 4 kuiltjes en breek de eitjes erin.
Dek af en laat 5 tot 10 minuten garen tot het eiwit gestold is.
Meng ondertussen de yoghurt met de harissapasta en een snufje fleur de sel.
Sprenkel wat yoghurt over de shakshuka. Werk af met verse kruiden.
Tip: Lekker met een snede getoast brood of naanbrood.
Donderdag: oliebollen van Piet Huysentruyt
Piet: “Oliebollen kennen we allemaal van op de kermis en weinig mensen beginnen er zelf aan, maar eigenlijk kost het je niet zoveel tijd als je zou denken. Een ideale snack om te maken om het weekend smakelijk mee in te zetten of om je kinderen na school mee te verwennen. Of jezelf natuurlijk.”
Bereidingstijd: 45 minuten
Prijs: € 3,30
Ingrediënten voor 4 personen
1 dl melk
1 vanillestok
20 g verse gist (of 10 g droge gist)
1 dl water
250 g bloem
4 eieren
4 el suiker
poedersuiker
Zo maak je het
Kook de melk op met de gehalveerde vanillestok.
Warm het water op tot het lauw is. Los de gist hierin op en meng de bloem erdoor.
Scheid ondertussen de eidooiers van het eiwit en voeg de dooiers en de lauwe melk met de vanillestok toe aan het mengsel van water, bloem en gist. Roer goed zodat er nergens klonters ontstaan.
Klop de eiwitten stijf met een keukenrobot en meng de suiker erdoor. Meng dit daarna door het deeg van melk en bloem.
Laat dit alles 15 minuten rijzen, afgedekt door een handdoek.
Verwarm de friteuse op 190 °C.
Schep met een kleine pollepel of een grote soeplepel mooie bollen en frituur ze op 190 °C. Zijn ze krokant gebakken? Leg ze dan op een vel keukenrol om ze te laten uitlekken. Serveer met poedersuiker.
Tip: Je kan zowel verse gist als droge gist gebruiken. Een handig trucje om de vertaling te maken in recepten: voor 20 g verse gist heb je altijd de helft droge gist nodig. Gebruik om oliebollen te bakken trouwens altijd vers frituurvet, zodat je geen oudere smaken uit dat frituurvet in je oliebollen krijgt. Dat zou zonde zijn.
Vrijdag: Kantonees gestoomde vis met gember, kruiden en gebakken panko van Jelle Beeckman
Jelle: “Een heerlijk stukje gestoomde vis met sojasaus, afgewerkt met een knetterende olie als extra kaars op een al zo lekkere verjaardagstaart. Allesbehalve vettig op deze vettige vrijdag, maar wel vet lekker!”
Bereidingstijd: 20 minuten
Prijs: € 4,23 p.p.
Ingrediënten voor 2 personen
2 filets witte vis (bv. kabeljauw)
3 el panko (Japans broodkruim)
2 lente-ui
2 el lichte sojasaus
2 el donkere sojasaus
takjes koriander
takjes munt
1 tl korianderzaadjes
1 tl chilivlokken (naar wens)
2 el maisolie (of ander)+ 1 el sesamolie
Extra: limoen en rijst
Zo maak je het
Neem een klein pannetje. Doe daarin een scheutje olie en bak de panko mooi krokant. Heb je geen panko, gebruik dan broodkruim. Giet af op een velletje keukenpapier.
Vul een kookpot met water en leg daar een stoommandje op. Kruid de vis met peper en zout en stoom ongeveer 8-10 min afhankelijk van de grootte en dikte.
Meng de sojasaus. Schil de gember door erover te schrapen met een lepel. Snijd in flinterdunne sliertjes. Snijd de lente-ui in fijne sliertjes.
Zet een klein pannetje op het vuur met daarin de sesamolie en de maisolie. Voeg de korianderzaadjes en chilivlokken toe. Laat de olie heet worden.
Doe de sojasaus in een bord, leg daar de vis op en beleg met de lente-ui, gember en de kruiden. Als de olie begint te roken en de korianderzaadjes beginnen te poffen, giet je de olie over de vis zodat de lente-ui en gember beginnen te knetteren.
Werk af met de krokante panko en serveer met rijst en een beetje limoen.
Tip: Heb je geen stoommandje? Gaar de vis dan in een papillot. Leg de witte vis in een vel aluminiumfolie, voeg een beetje water toe en eventueel wat extra kruiden. Maak daar een mooi pakketje van en gaar in de oven. Reken wel op iets meer gaartijd voor de vis.
Elke dag vind je een nieuw recept op HLN Eten.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
PREMIUM
3 HLN-chefs en 5 recepten voor amper 17 euro: deze gerechten kunnen niet ontbreken op je weekmenu
Elke week duiken HLN-chefs Sandra Bekkari, Piet Huysentruyt en Jelle Beeckman hun keuken in zodat jij de week erna probleemloos vijf budgetvriendelijke maaltijden tevoorschijn kan toveren. Van de fried hot chicken burger van Jelle krijgt iedereen aan tafel het gegarandeerd warm en die Japanse hartige groentepannekoek met spitskool van Sandra wordt je nieuwe favoriete klassieker. Of ga je toch liever voor rosbief à la Piet Huysentruyt? -
-
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
PREMIUM
10 kaaskroketten uit de diepvries getest: Luc Bellings telt 6 miskopen en geeft één 9/10. “Een korst zo hard als beton”
Kaaskroketten zijn een klassieker in onze Vlaamse keuken. In zowat elke brasserie staan ze op de kaart, maar kunnen diepvriesvarianten uit de supermarkt een smaakvol alternatief zijn? Chef Luc Bellings proeft tien soorten, waarvan hij er zes buist en één beloont met een negen. “Dit zijn dure kaaskroketten om dan vooral gebakken chapelure te proeven.” -
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
“Dit ruikt naar een Happy Meal”: McDonald's plaatst reclameborden met typische geur
Grote rode en gele borden duiken op in de straten van het Nederlandse Utrecht en Leiden. Op het eerste gezicht een belabberde reclamecampagne, er staat namelijk nergens tekst of zelfs maar een logo op het paneel, tot voorbijgangers dichterbij komen. Op bovenstaande beelden is te zien hoe vrijwel iedereen het er meteen over eens is: “Ik ruik frietjes.” In de reclameborden zitten ook echte frietjes van McDonald’s. Met deze actie willen ze meer klanten naar hun restaurants lokken, die vaak maar op enkele minuten stappen van de reclameborden liggen. -
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
De basilicumplant: onmisbaar als je van Italiaans eten houdt én een groene sfeermaker op het keukenblad. Tenminste… voor zolang het duurt. Want zo’n plant in leven houden blijkt niet altijd even gemakkelijk. Daarom doet vtwonen.be je hieronder vijf toptips cadeau. -
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha