foto "Voor Gent"

Witte rook voor stadslijst "Voor Gent": socialistische en liberale leden stemmen voor het project

In Gent hebben de leden van Open VLD en Vooruit zich uitgesproken voor een gezamenlijke stadslijst voor de komende gemeenteraadsverkiezing. Ze vergaderden daar apart over op twee verschillende locaties. De liberalen en de socialisten trekken naar de stembus onder de naam "Voor Gent". De plannen waren al bekend, nu geven de leden ook hun goedkeuring. 

De stadslijst "Voor Gent" is een feit. Open VLD en Vooruit trekken in oktober volgend jaar samen naar de kiezer. De plannen voor een gezamenlijke lijst bestaan al langer, de leden hebben zondag 26 maart ook hun goedkeuring gegeven. Bij de liberalen was er amper 1 tegenstem, bij de socialisten gaf ruim 80 procent zijn goedkeuring.

De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) trekt de lijst en hoopt zo de burgermeesterspost te behouden, Astrid De Bruycker (Vooruit) is de socialistische kopvrouw. Freya Van den Bossche (Vooruit) keert terug naar de gemeentepolitiek en woog achter de schermen ook op de onderhandelingen. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau reageert erg tevreden. "Dit is een heel goed project, met heel veel socialisme en Vooruit in." De Clercq spreekt van een "ongelooflijk mooi gevoel". "We hebben een sterke gedeelde fond, zowel inhoudelijk als menselijk."

BEKIJK - "We overstijgen onze verschillen", zegt Mathias De Clercq :

Videospeler inladen...

Vooruit wil meer op het beleid wegen en Groen buitenspel zetten. Door de nieuwe kieswet zullen beide partijen in de Gentse gemeenteraad één fractie vormen en ook met één stem spreken. "Een samenwerking tussen beide families is in Gent niet zo bijzonder, de historische paarse as wordt nu eigenlijk opnieuw in het leven geroepen", stelt politiek analist Ivan De Vadder.  

Nieuwe kieswet

"Dat Open VLD en Vooruit samen naar de kiezer trekken, heeft te maken met de nieuwe gemeentelijke kieswet", weet politiek journalist Johny Vansevenant. "Daardoor krijgt de grootste formatie het initiatief en levert ze de burgemeester. Mathias De Clercq (Open VLD) is zo zeker dat hij zichzelf kan opvolgen, de socialisten weten dat ze in het bestuur zitten. Ze kunnen, in ruil voor de burgemeesterspost, ook meer inhoudelijk beleid maken. Als ze apart naar de kiezer zouden trekken, is dat onzeker."

BEKIJK - "Voor u staat een tevreden voorzitter", zegt Conner Rousseau:

Videospeler inladen...

De socialisten verzamelden zondagochtend al om 9 uur aan De Centrale om er de hele voormiddag te discussiëren over de stadslijst. Ook Vooruit-voorzitter Conner Rousseau was er om de troepen toe te spreken. De leden waren erg karig met commentaar voor de start van de vergadering. "We gaan luisteren, discussiëren en dan beslissen in het belang van Gent", klonk het voorzichtig.

 

Binnen de socialisten was er enige weerstand voor de stadslijst. Vooral een oudere groep wilde het op eigen kracht proberen en miste een inhoudelijk programma. "Er zijn nu garanties waardoor ook zij uiteindelijk over de streep zijn getrokken. Zo is er onder meer beloofd dat er geen privatiseringen komen in de zorgsector", zegt Vansevenant. Enkele leden vonden het ook jammer dat jong talent minder kansen krijgt nu de lijst gedeeld wordt met Open VLD. "Voor Gent" houdt ruimte voor 5 onafhankelijken om die vernieuwing mogelijk te maken. Het betekent dat de plaatsjes voor de huidige mandatarissen op de lijst nog duurder worden.  

"Vooruit heeft op dit moment geen potentiële lijsttrekker. De partij heeft eigenlijk geen alternatief. Schepen Astrid De Bruycker is dé kopvrouw, maar nog weinig bekend bij het grote publiek. Rudy Coddens wordt lijstduwer en lijkt stilaan met politiek pensioen te gaan. De socialisten rekenen op de stadslijst en de bekendheid van Mathias De Clercq", zegt politiek analist Ivan De Vadder.

Groen is "gemeenschappelijke vijand"

De liberalen startten zondagvoormiddag om 10 uur met het ledencongres. Ze waren al van bij aanvang zegezeker. Er was veel minder nood om mensen te overtuigen. Burgemeester De Clercq (Open VLD) wil graag aanblijven en verwijst naar de vorige paarse bestuurperiodes in het verleden. De liberale achterban volgt die marsrichting. De Clercq zet zichzelf graag in de markt als een sociale liberaal. Hij wil ook af van de grote impact van Groen in het Gentse bestuur. De afkeer van Groen is meteen ook wat de liberalen en socialisten bindt. De ecologisten wegen nu stevig op het beleid. Ze zetten kartelpartner Vooruit bij de vorige verkiezingen nog in het hemd door via voorkeurstemmen veel meer posten binnen te halen. Dat lijkt nog niet helemaal verteerd. 

Welke andere partijen?

De stadslijst maakt een nieuwe coalitievorming in Gent extra complex. Want het is erg onwaarschijnlijk dat "Voor Gent" een absolute meerderheid haalt. Er zou achter de schermen al overleg zijn met CD&V. Of dat volstaat, is onzeker. Groen opnieuw in het bad trekken, ligt moeilijk. De ecologisten zijn niet te spreken over de demarche van Vooruit en beloven hun vel duur te verkopen. "We zullen het hard spelen", klinkt het in de wandelgangen. De interne spanningen wegen ook nu al op het stadsbestuur. N-VA komt zo in het vizier, al heeft de partij in Gent een vrij rechts profiel dat minder te verzoenen valt met het progressievere project van de liberalen en socialisten. Het cliché der clichés blijft echter waar: het is de kiezer die in oktober de kaarten schudt. Alles ligt nog open. 

Meest gelezen