(c) Google

Verkeer rond Gent vanaf vandaag in de knoop door verschillende werven

Wie door de start van de paasvakantie minder files in en rond Gent verwacht, kan wat bedrogen uitkomen. Tijdens de vakantie is er minder verkeer en dat is voor het Agentschap Wegen en Verkeer net het uitgelezen moment om werken uit te voeren. De grootste knelpunten worden het knooppunt Zwijnaarde van de E17 met de E40, de stadsring rond het centrum van Gent en de Hundelgemsesteenweg van Merelbeke naar Gent.

We zetten hieronder alles overzichtelijk op een rijtje.

Knooppunt Zwijnaarde: twee aansluitingen tussen de E17 en de E40 dicht

Vandaag start het Agentschap Wegen en Verkeer met een complete renovatie van het wegdek en de bruggen op het knooppunt Zwijnaarde bij Gent. De werken zullen een grote impact hebben op het verkeer in de stad en in zuidelijke randgemeenten zoals Melle en Merelbeke.

Nog voor de spits gaan twee aansluitingen tussen de E17 en E40 dicht. Verkeer dat vanuit Antwerpen, Gentbrugge, het centrum van Gent of het UZ Gent komt, kan niet meer naar de E40 richting Brussel. Je kan omrijden via de E17 richting Antwerpen en in Destelbergen de R4 richting Merelbeke kiezen. Daar kan je de E40 op.

Op de E40 vanuit Brussel zal de E17 richting Kortrijk ook niet meer bereikbaar zijn. Je kan op verschillende manieren omrijden. Ofwel sla je in Merelbeke al af naar de R4 en in Destelbergen bereik je dan de E17 richting Kortrijk. Of je kiest in Merelbeke voor de R4 richting Drongen; bij Flanders Expo rij je via The Loop naar de E40 en zo via Zwijnaarde naar de E17.

De twee aansluitingen die dicht zijn vanaf 3 april
Hoe je vanaf 3 april kan omrijden

De verwachting is dat veel mensen die omleidingen niet zullen volgen maar met behulp van verkeersapps via de kleinere wegen een uitweg gaan zoeken. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Brusselsesteenweg (N9) van Gent naar Melle, de Ottergemsesteenweg-Zuid tussen het UZ en de R4 in Zwijnaarde en de N60 van Zwijnaarde naar De Pinte.

De twee aansluitingen blijven dicht tot en met 24 augustus van dit jaar. Vanaf 25 augustus werkt de aannemer alleen nog op de afrit van de E17 vanuit Antwerpen naar de E40 richting Oostende. Het verkeer kan dan langs de werfzone maar beschikt maar over één rijstrook. Alle details en omleidingsplannen vind je hier. 

In 2024 komen de twee andere aansluitingen tussen de E17 en de E40 aan de beurt. De werken zullen dus tot eind 2024 duren.

Stadsring in Gent: verkeer beurtelings over één rijstrook aan het Stapelplein

Op de drukke stadsring van Gent tussen de Muide en de Dampoort ligt momenteel een gevaarlijke oversteekplaats voor fietsers en voetgangers ter hoogte van het Stapelplein. Daar komen in de eerste week van de paasvakantie verkeerslichten. In de foto hieronder zie je hoe de situatie eruit zal zien na de werken.

(c) AWV

Auto- en vrachtverkeer moet vanaf vandaag beurtelings over één rijstrook, en dat wordt geregeld met tijdelijke verkeerslichten. De files kunnen dus flink aangroeien. Voetgangers en fietsers moeten een omleiding volgen. Op vrijdagavond 7 april zijn de werken klaar. Alle details vind je hier. 

Hundelgemsesteenweg in Merelbeke onderbroken

De Hundelgemsesteenweg is een erg drukke weg die verkeer vanuit Gavere en Merelbeke naar Gent brengt. Vanaf vandaag starten aan de rotonde net voor de Ringvaart werken die de doorstroming voor automobilisten en fietsers moet verbeteren.

De steenweg gaat dicht tussen het centrum van Merelbeke en de rotonde. Fietsers en voetgangers kunnen langs de werfzone maar auto’s en vrachtwagens moeten in beide richtingen omrijden via de Poelstraat, de Lamstraat, de Salisburylaan en de Heidestraat. Bussen van De Lijn volgen een andere omleiding. De details staan hier. 

(c) AWV

Meest gelezen