Smeermiddel moet "piepende trams" in de bochten vermijden: "Antwerpenaars klagen erover"

In Antwerpen start vervoersmaatschappij De Lijn vanaf vandaag tot midden april met werkzaamheden aan de traminfrastructuur. Op Linkeroever komen er twee smeerinstallaties om piepende tramwielen tegen te gaan. Later volgen werkzaamheden aan Nationale Bank en op het Koningin Astridplein.

De vervoersmaatschappij De Lijn start vanaf vandaag met enkele werken aan de traminfrastructuur in Antwerpen. Het gaat om drie grote werven, die allemaal midden april afgerond zullen zijn. De eerste werken starten vandaag op de Blancefloerlaan in Linkeroever. Daar wordt een smeerinstallatie geplaatst in de trambedding. De werken vinden deels 's nachts plaats om de hinder voor reizigers te beperken.

"We kregen regelmatig klachten van buurtbewoners over geluidshinder door piepende tramwielen, zeker in bochten", vertelt Marco Demerling van De Lijn. "Dat is een fenomeen dat niet typisch is voor Antwerpen, maar overal ter wereld voorkomt. Door een soort smeermiddel op de sporen te spuiten kunnen trams soepeler over de sporen rijden en kan die geluidshinder afnemen."

Hinder voor fietsers en auto's

Komende vrijdag, op 31 maart, start een tweede werf. "Daar gaat het over het kruispunt van de Frankrijklei en de Bourlastraat, ter hoogte van de Nationale Bank", vertelt Demerling. "We vervangen daar een versleten wissel en doen onderhoudswerken aan enkele bochten." Omdat er daarvoor rijstroken afgesloten moeten worden, zal het auto- en fietsverkeer een tijdelijke omleiding moeten volgen. 

De laatste werf start pas begin april en focust op het Koningin Astridplein. "De vernieuwingen die we daar uitvoeren moeten vooral voor meer veiligheid voor fietsers en voetgangers zorgen." 

Meer informatie over de werken en eventuele hinder is te vinden op de site van De Lijn.

Meest gelezen