PRE

Geen vaste benoemingen meer binnen Vlaamse overheid vanaf 2024

Vanaf 2024 wil de Vlaamse regering personeel bij de overheid niet langer vast benoemen. Nieuwe personeelsleden kunnen vanaf 2024 enkel contractueel in dienst worden genomen. Enkel mensen met een gezagsfunctie maken nog kans op een vaste benoeming.

Vaste benoemingen bij de Vlaamse overheid zullen vanaf 2024 grotendeels verleden tijd zijn. Dat berichten De Tijd en Het Laatste Nieuws en het nieuws werd bevestigd aan onze redactie. Die beslissing volgt op het nieuws dat minister van Bestuurszaken Bart Somers (Open VLD) met de sociale partners een grootschalig sectoraal akkoord heeft bereikt dat vandaag ondertekend wordt. Daarin worden de lonen van de Vlaamse ambtenaren opgetrokken, goed voor een budget van 30 miljoen euro extra per jaar.

Maar de beslissing over de vaste benoemingen maakt deel uit van wat Somers het "vijfsporenbeleid" noemt, het grootschalige plan om het Vlaamse personeelsbeleid te moderniseren. "Die beslissing vormt voor ons de basis om te onderhandelen met de vakorganisaties", zegt hij. "Daarover zijn evident nog meningsverschillen en we zullen dus nog hard moeten onderhandelen." Toch hoopt hij luidop dat de onderhandelingen nog voor de zomervakantie zullen zijn afgerond.

BEKIJK - Minister Somers licht het plan van de Vlaamse regering toe:

Videospeler inladen...

Vastbenoemd? 

Bij de overheid kan je werken met een gewone arbeidsovereenkomst of kan je vastbenoemd worden. De arbeidsvoorwaarden voor wie vast benoemd is, zijn niet onderhandeld of opgenomen via een contract, maar zijn vastgelegd in een wettelijk statuut. 

Mensen zonder vaste benoeming hebben minder voordelen: hun loon stijgt minder snel, ze kunnen makkelijker ontslagen worden en als ze ziek zijn vallen ze binnen een maand al op zestig procent van hun loon. Vastbenoemden kunnen makkelijker ziektedagen opsparen waardoor ze langer ziek kunnen blijven aan honderd procent van hun loon. 

Als ambtenaar kan je ook enkel ontslagen worden in de gevallen bepaald in dat statuut. In de praktijk wil dat zeggen dat wanneer een werkgever iemand met een vaste benoeming wil ontslaan, hij door een hele tucht- of evaluatieprocedure moet. 

BEKIJK -Vakbonden vrezen het ergste

Videospeler inladen...

Nieuw contractueel statuut

Volgens het plan van de Vlaamse regering zullen bestaande statutairen - zowat 70 procent van de 29.000 Vlaamse ambtenaren - en contractuelen hun statuut kunnen behouden. Voor bepaalde gezagsfuncties - "mensen die in alle onafhankelijkheid beslissingen moeten nemen over de grondrechten van personen" - en loodsen blijft een vaste benoeming wel mogelijk. Voor leerkrachten verandert er niets.

Voor nieuwe aanstellingen wordt een nieuw contractueel statuut dan het uitgangspunt, dat volgens Somers "versterkt" wordt. "Zo krijgen die bovenop de klassieke ziekteverzekering een bijkomende ziekteverzekering. Ook willen we de tweede pensioenpijler verder versterken. Ten derde zorgen we voor een prestatieverloning, waarbij mensen die goed presteren, sterker kunnen stijgen in hun loopbaan. Ook zullen de loonschalen van de contractuelen die van de statutairen worden. Zo brengen we beide statuten dichter bij elkaar."

Somers hoopt dat het nieuwe statuut kan ingaan vanaf 1 januari 2024. Als dat lukt, zo zegt hij, zou dat "de grootste hervorming van het ambtenarenstatuut zijn sinds het ontstaan van de Vlaamse overheid".

Meest gelezen