© Reporters / DPA

Zo krijgt u uw brandstofverbruik omlaag maar bent u toch op tijd op uw werk

Ecorijden klinkt net iets minder sexy dan pakweg circuitrijden of offroaden. Maar het wordt wél met de dag actueler. Niet alleen bespaart u geld omdat uw verbruik daalt, het is ook goed voor uw ecologische voetafdruk. “En het maakt je gewoon een betere chauffeur”, zegt specialist Alexander Van den Broeck. “Je bent je meer bewust van je omgeving, je houdt meer afstand en leert je auto beter kennen. Maar overdrijven is niet de bedoeling.”

dvd

Het doel bij ecorijden is niet om trager te rijden of later op je bestemming te komen om toch maar dat klein beetje minder te verbruiken. “De kunst is zo normaal mogelijk te rijden, maar dankzij enkele kleine aanpassingen toch groener te rijden”, zegt Alexander Van den Broeck van rijschool VAB. Hij is specialist ecorijden en geeft cursussen aan particulieren en bedrijven. Wij gingen met hem de baan op. Van den Broeck wijst op drie algemene principes die belangrijk zijn bij ecorijden.

1. Veiligheid primeert

“Sommige mensen gaan heel ver in ecorijden”, zegt Van den Broeck. “In een hoge versnelling rijden, dus aan een laag toerental, is zuiniger. Maar in sommige omstandigheden kun je niet anders dan terugschakelen. Je hebt meer motorremkracht en je bent sneller weg. Bijvoorbeeld als je op een druk moment door een zone 30 rijdt, is het beter om in tweede dan in derde versnelling te rijden.

2. Denk aan de techniek van je auto

“Altijd in heel lage toerentallen rijden, kan slecht zijn voor je auto”, weet Van den Broeck. “Met name de roetfilter en de zogenaamde EGR-klep, die onverbrande uitlaatgassen terug naar de motor stuurt, lijden eronder. Soms is het belangrijk om even wat toeren te maken. Zeker als je bijvoorbeeld een aanhangwagen moet trekken.”

3. Houd rekening met je omgeving

“Je vroeg laten uitbollen is zuiniger, maar als je dat twee kilometer op voorhand al begint te doen terwijl er iemand achter je rijdt, kan dat heel wat irritaties veroorzaken”, zegt Van den Broeck. “Maar het heeft geen zin om volle gas te geven als je weet dat het licht op rood staat. Het is een kwestie van aanvoelen. Hoe dan ook ga je dankzij ecorijden beter op je omgeving letten en dus veiliger rijden. Want de belangrijkste oorzaak van ongevallen is een gebrek aan aandacht.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER