Europa Press 2023

Spaanse autoriteiten willen geen "brandtoeristen": oproep om weg te blijven van bosbranden

De Spaanse autoriteiten hebben opgeroepen om weg te blijven van de bosbranden inĀ CastellĆ³n en Teruel, in de buurt van Valencia. Zogenoemde "brandtoeristen" kunnen zichzelf in gevaar brengen en kunnen de pogingen om de bosbranden te controleren verstoren.Ā "We vragen nogmaals, en vooral aan toeristen, om de perimeter niet te benaderen."

InĀ CastellĆ³n en Teruel, in de buurt van het Spaanse Valencia, hebben bosbranden grote stukken van de regio in de as gelegd. Sinds zaterdag proberen 700 brandweerlieden het vuur te bedwingen. Blusvliegtuigen en helikopters werden ingezet. Het is de eerste grote bosbrand in Spanje dit jaar. De bosbrand verwoestte meer dan 4.000 hectaren bos. Ongeveer 1.700 Spanjaarden moesten hun woningen verlaten.

Europa Press 2023

Sinds de bosbranden begonnen zijn, hebben verschillende ramptoeristen de buurt verkend. De politie heeft al 14 fietsers gezien die de bosbranden en de aangerichte ravage van dichterbij wilden bekijken. Ze worden ook wel "brandtoeristen" genoemd.Ā 

De Spaanse autoriteiten vragen om vooral uit de buurt van de bosbranden te blijven. De "brandtoeristen" kunnen zichzelf in gevaar brengen en kunnen de pogingen om de bosbranden te controleren verstoren.Ā 

"We vragen nogmaals, en vooral aan toeristen, om de perimeter niet te benaderen", vertelt Gabriela Bravo, regionale raadgever van Binnenlandse Zaken. De perimeter verandert voorlopig niet meer, maar "het is een enorm complexe brand", zegt Bravo op Twitter.

Bezorgdheden

Bewoners van de buurt betreuren de bosbranden en maken zich zorgen over de natuur en de lokale economie. De lokale economie is voornamelijk afhankelijk van wandel- en fietstoerisme, wat voorlopig volledig stilstaat.

Het voorbije jaar is een recordaantal land verwoest in Spanje. 493 branden verwoestten 307.000 hectaren land, wat ongeveer 214.900 voetbalvelden zijn.

Europa Press 2023

Meest gelezen