Vakbonden scherp voor afschaffing vaste benoemingen in Vlaanderen: "Veel duurder en dienstverlening verbetert niet"

Dat de Vlaamse regering (grotendeels) af wil van de vaste benoemingen wordt bij de vakbonden op gefrons onthaald. Ze vrezen dat bescherming tegen politieke druk zo verdwijnt voor de ambtenaren, terwijl de dienstverlening er niet op verbetert. "En de burger zal er meer voor moeten betalen."

De vakbonden bij de Vlaamse overheid zitten vandaag met een dubbel gevoel: enerzijds is er het nieuwe sectorale akkoord van de Vlaamse administratie dat vandaag wordt ondertekend en dat onder meer zorgt voor een koopkrachtverhoging en een thuiswerkvergoeding. "Dat is zonder meer positief", klinkt het bij Ilse Remy van ACV Openbare Diensten, Gerda De Norre van VSOA en Chris Reniers van ACOD. "Dat sectoraal akkoord is zeer goed voor de personeelsleden in het huidige klimaat."

Maar tegelijk lanceert de Vlaamse regering vandaag het plan om de vaste benoeming bij de Vlaamse overheid af te schaffen. "Die koppeling van beide dossiers is compleet onterecht", klinkt het geërgerd bij Reniers. "Zij laten zo uitschijnen dat de vakbonden daar min of meer akkoord mee zijn. Dat kan ik ten stelligste ontkennen. Dat is voor ons onbespreekbaar en onaanvaardbaar." Volgens De Norre "overschaduwt" dat het goede nieuws over het sectoraal akkoord.

Bescherming

Reniers ziet ook geen goede reden om die vaste benoeming te schrappen. "Ook de Vlaamse administratie zit in die 'war on talent'. Door die afschaffing zal een aantal mensen de weg niet meer vinden naar de administratie." Dat beaamt De Norre: "Hiermee profileer je je niet als aantrekkelijke werkgever."

BEKIJK - Gerda De Norre van VSOA: "Het is enorm spijtig dat het sectoraal akkoord nu overschaduwd wordt":

Videospeler inladen...

Bovendien vrezen de bonden dat de administratie zo afhankelijker wordt van de politiek. "Dankzij de vaste benoeming zijn ambtenaren neutraal, kunnen zij de regelgeving toepassen en zijn zij niet echt gebonden aan politieke beslissingen", zegt Reniers. "Door dat af te schaffen, denken wij dat die afhankelijkheid van de politiek zal verhogen."

Door de vaste benoeming af te schaffen, denken wij dat de afhankelijkheid van de politiek zal verhogen

Chris Reniers (ACOD)

Dat is ook de bezorgdheid van Remy bij ACV. "Er wordt wel een soort bescherming uitgewerkt voor contractuelen. Dat is een goede eerste stap voor ons, maar het grote probleem is dat dat niet afdwingbaar is. Dus zelfs als een hele commissie, bestaande uit vakbondsafgevaardigden en afgevaardigden van de overheid besluit dat een ontslag niet oké is - dat er inmenging of beïnvloeding is geweest - dan nog kan de overheid ontslaan zonder enig gevolg. Dat is voor ons een groot probleem: daar moet echt een oplossing voor komen."

BEKIJK - Ilse Remy (ACV): "Wij willen de bescherming van ambtenaren kunnen afdwingen":

Videospeler inladen...

Duur

Volgens de vakbonden is het stopzetten van vaste benoemingen ook gewoon duurder voor de overheid. "Op dit moment is in vele gevallen een contractueel personeelslid duurder dan een statutair", zegt Remy. "Dat wordt momenteel nog enigszins afgevlakt in bepaalde situaties, maar in de toekomst worden de arbeidsvoorwaarden van contractuelen dus nog opgekrikt. Daardoor worden ze nog duurder."

"Als er meer contractuelen zijn, zal de Vlaamse overheid zelf instaan voor de uitbetaling van de pensioenen, terwijl dat anders de federale overheid is voor de statutairen", voegt Reniers toe. "Als je dan toch de kostprijs van de administratie verhoogt, investeer je beter in meer mensen en middelen, dan dat je geld uitgeeft dat je niet moet uitgeven."

BEKIJK - Jan Van Wesemael (ACOD): "Er zal nog over een en ander bijgepraat moeten worden":

Videospeler inladen...

Fetisj

Conclusie? "De toekomstige personeelsleden zullen minder goede voorwaarden krijgen dan de statutairen, de burger gaat daar veel voor betalen en krijgt er geen betere dienstverlening voor in de plaats. Daar kunnen wij niet achter staan", aldus nog Remy. Reniers knikt. "Die afschaffing van de vaste benoeming lijkt een soort fetisj voor de Vlaamse regering. Een puur ideologische, principiële beslissing die geen baat zal brengen voor de burger, noch voor de personeelsleden."

Zowel ACV als ACOD willen wel nog aan tafel gaan, maar houden een slag om de arm. Remy: "We zullen constructief zijn, maar als wij op een bepaald moment merken dat dat niet het geval is bij Vlaamse regering, zullen wij onze achterban raadplegen en zullen we kijken welke stappen we moeten zetten."

BEKIJK - Chris Reniers (ACOD) in "VRT NWS Live": "Iemand die voor de overheid werkt, moet dat onafhankelijk kunnen doen":

Videospeler inladen...

Meest gelezen