Asielzoekers weggehaald uit toekomstig nationaal crisiscentrum: “Spannend tot het laatste moment”

© Het Nieuwsblad/amg

De zeventig asielzoekers, die sinds twee weken het toekomstige nationaal crisiscentrum in Sint-Joost-ten-Node kraken, hebben het pand maandag vrijwillig verlaten. Zij werden overgebracht naar twee tijdelijke opvangplaatsen en kregen een garantie op permanente opvang.

De bewoners hadden op zondag 12 maart het pand in Sint-Joost-ten-Node gekraakt nadat ze eerder al op verschillende andere plekken in Brussel werden verjaagd. Vorige week donderdag had de vrederechter dan bevolen dat alle zeventig bewoners van het pand een opvangplaats moesten krijgen tot het einde van de asielprocedure.

Omstreeks 14 uur werd de eerste groep van 39 asielzoekers opgehaald. Zij werden overgebracht naar een tijdelijke opvangplek van het Rode Kruis in de Belliardstraat in Brussel. Omstreeks 15 uur werd ook een tweede groep van 31 asielzoekers opgehaald aan het pand. Zij werden overgebracht naar een opvangplaats in de buurt van Montgomery.

LEES OOK. Politie bereidt ontruiming voor van gekraakte kantoor crisiscentrum

“Iedereen is blij dat ze hier kunnen vertrekken”, vertelt advocate Mieke Van den Broeck. “Het was wel tot het laatste moment spannend want er waren geen maatregelen genomen om deze mensen te verplaatsen. Bovendien waren er ook vijf plaatsen te weinig voorzien.”

LEES OOK. Oplossing voor 70 asielzoekers die federaal gebouw in Sint-Joost bezetten

Een bus van de Brusselse politie bracht de asielzoekers maandag op locatie. “Dat is een beetje vreemd, maar ze gaan toch op hun opvangplaatsen geraken. Er was niets geregeld en dat is duidelijk slecht beheer. Dankzij de politie kunnen deze mensen nu toch vertrekken.”

Voor het pand bevinden zich ook nog enkele tientallen andere asielzoekers. Samen met duizenden anderen hebben zij momenteel nog geen opvangplaats. “Dat is uiteraard zeer schrijnend. Ik denk dat deze bezetting en de afloop daarvan duidelijk maken dat er wel degelijk plaatsen gevonden kunnen worden. Maar daar is politieke wil voor nodig, en die is er momenteel niet”, vertelt Van den Broeck.

Recht op opvang

Heel wat politieagenten waren maandag aanwezig, maar de evacuatie verliep rustig. “Ik vermoed dat zij hier aanwezig zijn om taferelen zoals in de Paleizenstraat – waar asielzoekers van andere plekken het pand in laatste instantie betrokken – te vermijden”, vertelt Thomas Willekens, beleidsmedewerker van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Ook voor Willekens moet er een oplossing komen voor de andere asielzoekers. “Het is aan de federale regering en Fedasil om opvang te vinden voor asielzoekers. Zo simpel is het, maar in de praktijk slaagt Fedasil daar al meer dan een jaar niet in. Het is uiteraard goed dat deze zeventig mensen niet meer in dit pand moeten leven en slapen. Dit betekent echter niet dat de opvangcrisis voorbij is. Elke dag slapen er nog honderden mensen op straat en ook zij hebben recht op opvang. Wij vrezen dat zolang deze situatie niet opgelost raakt scenario’s zoals hier in dit kraakpand zich gaan blijven herhalen. Mensen gaan hun eigen oplossingen en een dak boven hun hoofd blijven zoeken. Ze hebben immers recht op opvang”, besluit Willekens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen