Asielzoekers uit Crisiscentrum krijgen garantie op opvang, bezetting ten einde

De bezetting van het toekomstige Crisiscentrum is ten einde.© Kristof Vadino

De zeventig asielzoekers die al drie weken in het bezette toekomstige Crisiscentrum verblijven, zijn maandagnamiddag overgebracht naar twee tijdelijke opvangplaatsen in Brussel. Dat gebeurde op vrijwillige basis na garantie op permanente opvang.

blg

Nadat vorige week donderdag de vrederechter van Sint-Joost-Ten-Node alle zeventig bewoners van het pand een opvangplaats had toegekend tot het einde van de asielprocedure, zijn de bewoners van het bezette pand in de Albert II-laan vrijwillig vertrokken. Rond de middag was er nog onduidelijkheid over vier asielzoekers die geen tijdelijke opvang zouden krijgen. Het leek er even op dat de bezetting alsnog zou doorgaan, maar omstreeks 13 uur is er dan toch een garantie gekomen voor tijdelijke en permanente opvang voor alle zeventig bewoners van het pand.

Na bevestiging dat alle asielzoekers uit het pand recht hebben op tijdelijke en permanente opvang tot aan het einde van de asielprocedure, is de bezetting door het steuncollectief stopgezet. ‘We sluiten dit hoofdstuk af. Het is een oplossing voor deze groep, maar niet voor de 2.500 andere mensen op de Brusselse straten’, zegt Ike van het steuncollectief. ‘De strijd gaat door.’

Omstreeks 14 uur werd de eerste groep van 39 asielzoekers opgehaald. Zij werden overgebracht naar een tijdelijke opvangplek van het Rode Kruis in de Belliardstraat in Brussel. Omstreeks 15 uur werd ook een tweede groep van 31 asielzoekers opgehaald aan het pand. Zij worden overgebracht naar een opvangplaats in de buurt van Montgomery.

Volgens Thomas Willekens, beleidsmedewerker van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, is ‘alles sereen en rustig verlopen’. ‘Het is een goede zaak dat er een oplossing is gevonden, maar het blijft jammer dat deze groep eerst gelijk heeft moeten krijgen van een vrederechter. Het recht op opvang werd niet gerespecteerd, dat blijft de kern van de zaak. Zolang daar geen oplossing voor gevonden wordt, zullen deze bezettingen zich blijven herhalen.’

Fedasil geeft aan het vonnis van de vrederechter te zullen uitvoeren. Dat betekent dat iedereen in eerste instantie overgebracht wordt naar de noodopvang die het Brussels Gewest organiseert. Daarna zal iedereen een plaats toegewezen krijgen binnen het netwerk van Fedasil, voor zover ze op dat moment nog recht hebben op opvang, aldus de woordvoerster van Fedasil.