De ouders zijn niet te spreken over de beslissing van de school.© zb

Helft leerlingen blijft thuis omdat school islamlessen afschaft: “Onaanvaardbaar”

Beringen -

Basisschool Straf! in Beringen schaft vanaf volgend schooljaar de islamlessen af. In de lagere school en kleuterschool volgt meer dan 80 procent deze lessen. Uit protest bleef maandag 45 procent van de in totaal 374 leerlingen thuis.

Zahra Boufker

De ouders zijn boos en teleurgesteld. Mama’s Kadriye Demir (44) en Döne Cal (41) vertegenwoordigen meer dan honderd leerlingen en hun ouders. “Al meer dan 40 jaar organiseert de school islamlessen”, zeggen ze. “Bovendien is meer dan 80 procent van de leerlingen moslim. En toch gaan ze de lessen islam afschaffen... We begrijpen niet waarom ze ons niet bij die beslissing betrokken hebben.”

“De school heeft ons in de steek gelaten. Zo jammer”

Döne Cal, mama van drie kinderen

Volgens de directie van Straf! past het afzonderlijk inrichten van godsdienstlessen niet meer binnen de visie van deze katholieke dialoogschool. “We schrokken ons een bult toen we dat lazen. We zijn echt niet van plan om van deze school een islamitische school te maken, hoor”, klinkt het boos bij de ouders.

Schandalig

Vorige week woensdag werden de ouders per mail op de hoogte gebracht. “Ik heb twee dochters: één in het eerste, de andere in het vierde leerjaar. We hebben hen vandaag niet naar school gestuurd”, zegt Kadriye, die op zoek is naar een nieuwe school. “Mijn kinderen zitten hier graag, en ik ben hier ook voorleesmama. Maar deze beslissing maakt mij boos. Het is schandalig.”

“Meer dan 80 procent van de leerlingen is moslim. We begrijpen niet waarom ze ons niet bij die beslissing betrokken hebben”

Kadriye Demir, mama van twee kinderen

Döne Cal uit Paal is mama van drie kinderen. Ze heeft een dochter in het vijfde leerjaar en een zoon in het derde. “Mijn jongste zoon van 1,5 jaar heb ik vorige week nog digitaal ingeschreven”, zegt Döne. “De dag erna kregen we dan het bericht van de school met het nieuws dat de islamlessen worden afgeschaft. Hadden we dat geweten, dan hadden we onze zoon nooit ingeschreven. Want dat betekent dat mijn jongste nooit islamlessen zal krijgen. De school heeft ons in de steek gelaten. Zo jammer.”

Döne hoopt dat de school naar de bezwaren luistert en terugkomt op de beslissing. “Mijn zus heeft een dochtertje in de peuterschool. Ook zij is op zoek naar een andere school. We zijn aan het bekijken met de andere ouders welke stappen we gaan nemen.”

Uitdoofscenario

In de plaats van de islamlessen krijgen alle leerlingen vanaf volgend schooljaar katholieke godsdienstlessen. Directrice Indra Monten: “Leerlingen die in 2023 in het eerste leerjaar zitten, krijgen dan samen godsdienstonderwijs. Het huidige godsdiensttraject dooft stilaan uit. Wel behouden we de islamitische godsdienstlessen in de klasgroepen die de voorbije jaren daar al mee gestart zijn.”

“We willen de leerlingen niet meer splitsen in twee groepen, katholiek of islam. Op die manier verliezen we de verbinding met elkaar”

Indra Monten, directrice Straf!

“We willen de leerlingen niet meer splitsen in twee groepen, katholiek of islam”, vervolgt Monten. “Op die manier verliezen we de verbinding met elkaar en missen we kansen om met elkaar in gesprek te gaan over wie we zijn, waarin we geloven, wat ons verbindt en waarin ons persoonlijke geloof verschilt van elkaar. Vanuit de religieuze veelheid aanwezig in de klas, in respect voor ieders overtuiging en in dialoog met de christelijke inspiratie van de school, gaat de school samen met leerlingen op weg naar identiteitsvorming. Uiteraard wordt daarbij rekening gehouden met de reële leerlingengroep in de klas. Zo willen we bijvoorbeeld eens de imam uitnodigen in de nieuwe godsdienstlessen. En gaan we in gesprek met de lokale moskee.”

Infoavond

Afgelopen weekend is er veel commotie ontstaan rond de nieuwe regeling. Ook politieke partij Interactief Beringen kreeg verschillende klachten binnen. Volgens voorzitter Kenan Ayaz is de beslissing onaanvaardbaar: “Zonder enig overleg heeft de school een beslissing genomen om de islamlessen af te schaffen. Volgens mij zit hier meer achter. Bovendien is het jammer om te zien hoe nu moslims worden weggejaagd uit het gebouw waar ooit veel moslims gewerkt hebben als mijnwerker. Dit kunnen wij niet toelaten.”

De school heeft intussen veel bezorgde ouders gesproken aan de schoolpoort. Na de paasvakantie wordt een infoavond gepland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer