Afspraak maken bij tandarts steeds moeilijker: "Te weinig praktijken gespreid over het land"

Veel gemeenten in België kampen momenteel met een tekort aan tandartsen, terwijl er volgens cijfers van de overheid eigenlijk wel genoeg tandartsen zijn. Dat komt volgens Jo De Backer, tandarts op rust, onder andere door het feit dat tandartsen niet genoeg verspreid zijn over het land. "Er zijn steeds meer groepspraktijken en die komen er vaker in grootsteden", zegt hij in "Terzake". "Tegelijkertijd klopt het aantal niet, want tandartsen op rust worden meegerekend."

Een afspraak maken bij de tandarts is tegenwoordig een uitdaging geworden. Dat blijkt uit een rondvraag van "Terzake". Van de 40 gecontacteerde tandartsen had ruim de helft een patiëntenstop, bij de meeste andere was het heel lang wachten op een afspraak.

BEKIJK - "Het gebeurt dat de telefoon gaat en dat ik zie dat er vijf telefoontjes tegelijk binnenkomen":

Videospeler inladen...

"De situatie is zeer ernstig", zegt Jo De Backer, tandarts op rust, in "Terzake". "Maar het was ook een voorspelbare situatie. In de jaren 80 was er een grote opkomst van tandartsen. Daarna is er een toelatingsexamen ingevoerd voor de opleiding, onder andere omdat de overheid zag dat veel Nederlanders hier kwamen studeren, de quota innamen van de Belgische overheid en dan weer verdwenen. Daardoor konden minder Belgen aan de slag." Dat had destijds het gewenste effect, maar leidt nu dus tot een tekort. 

10.455 geregistreerde tandartsen

Maar is dat tekort er eigenlijk wel echt? In België zijn er bijna 10.500 geregistreerde tandartsen. Dat cijfer komt overeen met het Europese gemiddelde. Op papier lijkt alles dus in orde. Dat cijfer is bedrieglijk, volgens De Backer. Hij wijst onder andere naar de concentratie van tandartsen in grootsteden. "Er komen overal groepspraktijken. Het probleem daarmee is dat tandartsen gecentraliseerd zijn in clusters en niet genoeg verspreid zijn over het land."

"Daarnaast klopt dat cijfer niet helemaal. In die 10.500 zitten ook tandartsen op rust, zoals ik. Waarom dat zo is, moet je aan de overheid vragen. Tegelijkertijd zitten er ook ongeveer 2.000 tandartsen bij die ouder zijn dan 60 jaar. Over een vijftal jaar zit je dus met een heel stuk minder tandartsen, terwijl de populatie alleen maar toeneemt."

BEKIJK - "Er moet ook een gedragsverandering komen":

Videospeler inladen...

Om het tekort weg te werken, wordt het startquotum voor de opleiding tot tandarts verhoogd waardoor meer studenten aan de opleiding kunnen beginnen, maar volgens De Backer moet het beroep weer aantrekkelijker worden voor jongeren.

"In de 42 jaar dat ik tandarts geweest ben is het beroep nooit in een positief daglicht gesteld geweest door de media of de politiek. Jongeren kiezen dus liever voor een andere studierichting."

De Backer spoort iedereen stellig aan om tijdig een afspraak te maken bij de artsen en niet pas wanneer de nood hoog is. "Zeker als het voor een controle is. Dat lost de situatie natuurlijk niet op, maar als je wacht, is de kans klein dat je nog een afspraak kunt maken." 

Meest gelezen