Varkensvet als broodverbeteraar: "Ja, sommige bakkers gebruiken nog altijd smout" 

Brood is niet altijd vegetarisch of veganistisch. Er kan namelijk varkensvet of smout inzitten, ook al is die kans kleiner dan vroeger. Radio2 vraagt meer uitleg aan de Bakkerijfederatie. "Wil je zeker zijn? Vraag dan aan je bakker welke ingrediënten hij gebruikt."

In brood zit vaak broodverbeteraar. Dat maakt het brood zachter, het zorgt voor volume, voor de korstkleur en de kruimstructuur. Vandaag de dag zijn die broodverbeteraars vrijwel altijd plantaardig, maar vroeger werd er varkensvet of smout gebruikt. Sommige bakkers doen dat nog altijd. Zeker bakkers die het recept van hun ouders overgenomen hebben. 

Goedkope broodverbeteraar

"Er was vroeger geen plantaardig alternatief", zegt Eddy Van Damme van Bakkers Vlaanderen, de bakkerijfederatie. "Varkensvet of smout was goedkoop en het geeft bovendien die authentieke boerensmaak aan het brood. Maar sinds er plantaardige alternatieven zijn, gebruikt 80 à 90 procent van de bakkers geen smout meer." Dat komt omdat er meer en meer mensen geen dierlijke vetten eten.

Sterrenchef en chef-patissier Roger van Damme gebruikt geen varkensvet in brood. "Ik vind niet dat varkensvet noodzakelijk is in brood, het geeft mij geen wauw-gevoel."

Bakkersleerlingen leren nog met smout werken

Artisanaal bakker Adriaan Druwé uit Gent gebruikt het ook niet. Hij wil dat iedereen zijn brood kan eten, ongeacht of je moslim, vegetariër of veganist bent. Druwé geeft ook les aan toekomstige bakkers. "Mijn studenten leer ik wél werken met smout, omdat ik vind dat ze alle mogelijke ingrediënten om brood te bakken moeten kennen en leren gebruiken. Dat geldt dus ook voor smout."

BELUISTER - Er zit soms nog smout in je brood

Hoe weet ik wat er in mijn brood zit?

Er zijn wel nog altijd bakkers die varkensvet gebruiken. Zo'n 10 à 20 procent, volgens Bakkers Vlaanderen. En dat mag. Maar hoe weet je als consument dat je bakker dat doet?

"Een bakker is niet verplicht om alle ingrediënten te vermelden. Enkel de benaming van het product en de prijs moeten duidelijk vermeld worden. Als je wil weten of er dierlijk vet in het brood zit, vraag het dan aan je bakker. Hij is verplicht om jou te vertellen welke ingrediënten hij gebruikt."

De bakker is niet verplicht om zijn ingrediënten te vermelden, je moet ernaar vragen

Bakkers Vlaanderen

Bij voorverpakt brood is het anders. "Daar moeten alle ingrediënten op de verpakking staan. Als je de code E-471 ziet, kan het zijn dat er dierlijk vet in je brood zit." Let wel, E-471 kan ook duiden op plantaardig vet. 

Niet geïnformeerd hierover

Moslima Kiara Amine ziet niet echt een probleem. Zij koopt nog steeds haar brood bij haar warme bakker. "Wij gaan geen hele zak snoep opeten waar gelatine in verwerkt zit, maar we eten wel af en toe taartjes van bij de bakker. Daar zit soms ook dierlijk vet in. Dus ik blijf brood bij de bakker kopen, zelfs al zou er varkensvet inzitten."

Ik vind het niet zo erg als er een beetje varkensvet in mijn brood zit

Kiara Amine, moslima

Mo vindt het niet oké dat er wel eens varkensvet in brood kan zitten, zonder dat hij dat weet. "Ik ga dan liever naar de Turkse bakker om brood."

Vegetariër Cato De Langhe is van plan om vanaf nu enkel zelfgemaakt brood te eten, want ze wil echt geen dierlijk vet binnenkrijgen, ook al is de kans klein.

Meest gelezen