Vakbonden overleggen met De Lijn over recente agressie tegen buschauffeurs in Antwerpen en Turnhout: voorlopig geen extra middelen voor beveiliging

Na twee recente gevallen van agressie tegen buschauffeurs van De Lijn in Antwerpen en Turnhout hebben de vakbonden en vervoersmaatschappij De Lijn aan tafel samengezeten over extra veiligheidsmaatregelen. Die komen er niet omdat er geen budget voor is. De vakbonden gaan nu aankloppen bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld).

Onlangs kregen buschauffeurs van De Lijn klappen van reizigers in Antwerpen en Turnhout. Zo zou één van de chauffeurs de deur niet hebben geopend nadat een reiziger beweerde dat hij had gebeld. Hierop werd de passagier agressief en pakte hij de chauffeur hardhandig aan. In beide gevallen moesten de chauffeurs naar het ziekenhuis en waren ze een tijdje arbeidsongeschikt. 

Onze chauffeurs dienen niet als boksbal
Geert Vermunicht, ACOD

De socialistische vakbond ACOD riep daarom een zogenoemd "agressiecomité" samen. Aan de tafel zaten de verschillende vakbonden en vertegenwoordigers van De Lijn. "Onze chauffeurs dienen niet als boksbal", zegt vakbondsecretaris Geert Vermunicht van de ACOD. "We willen meer middelen om de veiligheid te verhogen. Een van de mogelijkheden is meer begeleiders inzetten, zeker op risicolijnen waar regelmatig agressie voorkomt. Er moet ook extra controlepersoneel komen." 

Afgesloten stuurpost

De socialistische vakbond denkt ook aan afgesloten stuurposten. "In de meest recente voertuigen zit de chauffeur afgesloten van de reiziger. In oudere voertuigen is dat momenteel niet het geval. Zo'n afgesloten stuurpost zou een oplossing zijn om het veiligheidsgevoel bij onze chauffeurs te vergroten", zegt Vermunicht. "Na gevallen van agressie is het evident dat er soms spontane acties van de collega's zijn, maar dat kan je niet voortdurend doen. Daarom zijn er zeker ook maatregelen nodig om te voorkomen dat de chauffeurs het slachtoffer worden van agressie."

"Jammer genoeg zijn we met een lege doos uit het overleg gekomen. De directe leidinggevenden hebben wel de nodige ondersteuning geboden aan de slachtoffers maar er is geen budget voor extra veiligheidsmaatregelen." De vakbonden gaan nu aankloppen bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) voor meer middelen. "We zullen er ook op toezien dat ze effectief naar extra veiligheid gaan. In het verleden is er nog geld vrijgemaakt voor bijkomend personeel dat zou meerijden op risicolijnen maar dat is voor een stuk aan andere zaken besteed."

Meest gelezen