Achttien Duitse en veertien Britse tanks aangekomen in Oekraïne

In Oekraïne zijn 18 Duitse Leopard 2-tanks aangekomen. Dat heeft bondskanselier Olaf Scholz bevestigd op een persconferentie met de Nederlandse premier Mark Rutte. Ook veertien Britse Challenger 2- tanks zijn reeds aangekomen, meldt de Oekraïense minister van Defensie.

"We hebben geleverd zoals aangekondigd", aldus Duits bondskanselier Scholz. Het gaat om gevechtstanks van het type 2A6. Midden maart hadden de bemanningen van de tanks hun opleiding op de Leopard afgesloten met gevechtsschietoefeningen. 

De Duitse regering had op 25 januari het doel uitgesproken om voor Oekraïne twee tankbataljons met Leopard 2-tanks samen te stellen. Aan het initiatief nemen ook Polen, Noorwegen, Canada en Spanje deel. Polen leverde in februari de eerste vier westerse gevechtstanks, van het oudere type Leopard 2A4. Duitsland leverde dus 18 Leopard 2A6's, terwijl Portugal er drie van dat modernere type leverde.

BEKIJK - De eerste Britse en Duitse tanks zijn aangekomen in Oekraïne:

Videospeler inladen...

De "laatste tanks hebben eind vorige week Duitsland verlaten en zijn momenteel overgedragen" aan Oekraïne, aldus het weekblad Der Spiegel. Nog volgens Der Spiegel is ook een veertigtal infanteriegevechtsvoertuigen van het type Marder geleverd. De Duitse regering wou de route geheimhouden uit veiligheidsoverwegingen.

Ook de veertien Britse Challenger 2-tanks die het Verenigd Koninkrijk in januari beloofde te leveren zijn ondertussen aangekomen in Oekraïne. Dat heeft de Oekraïense minister van Defensie, Oleksi Reznikov, bekendgemaakt. De tanks worden naar verwachting al in de lente ingezet.

Reznikov prees de Britse Challengers en noemde ze "werken van militaire kunst". De minister postte een foto van de tanks op zijn Facebookprofiel zonder te vermelden wanneer ze exact waren aangekomen. 

BEKIJK - De Oekraïense minister van Defensie showt de Britse tanks:

Videospeler inladen...

Vanuit Londen liet de Britse regering weten dat Oekraïense bemanningen getraind zijn om de tanks te gebruiken in de frontlinie. Het is niet duidelijk om hoeveel troepen het gaat. "We blijven hen bijstaan en doen alles wat we kunnen om Oekraïne te steunen zolang dat nodig is", voegde de Britse Defensieminister Ben Wallace toe in een verklaring.

Meest gelezen