"Daders Duitse aanslagen hadden contact met IS-leden in Saudi-Arabië"

De daders van de aanslagen in Ansbach en Würzburg voerden chatgesprekken met IS-leden in Saudi-Arabië. Dat schrijft de Duitse krant Der Spiegel. Dat zou blijken uit hun gesprekgeschiedenis. De IS-leden zouden zo mee de aanslagen hebben voorbereid.

Op 18 juli viel een 17-jarige Afghaanse asielzoeker met een bijl treinreizigers aan in de omgeving van de Duitse stad Würzburg. Vijf personen raakten gewond, onder wie vier zwaargewond. Zo'n 14 andere passagiers waren in shock. De aanvaller werd doodgeschoten door de Duitse politie. IS eiste erna de aanval op, de dader was later ook te zien in een video van de terreurgroep.

Volgens Der Spiegel blijkt nu ook uit de gespreksgeschiedenis van de man dat hij contact zou hebben gehad met IS-leden in Saudi-Arabië. Ze zouden hem hebben geholpen met het bedenken van die aanslag. Zo zouden ze hem hebben gevraagd of hij -net als in Nice- met een auto op een menigte wilde inrijden. De jongeman was echter niet in het bezit van een rijbewijs en zo werd het plan om treinreizigers met een bijl aan te vallen. Kort voor de aanslag stuurde de jongen nog een bericht met de tekst: "Tot ziens in het paradijs".

Op 24 juli werd Duitsland opnieuw getroffen door een aanslag, dit keer in Ansbach. Daar had een 27-jarige Syrische vluchteling zich voor de ingang van een muziekfestival opgeblazen. Volgens Der Spiegel blijkt uit de chatgesprekken dat het niet de bedoeling was dat de man zichzelf zou opblazen. Zo was het eerst de bedoeling dat de man zijn rugzak (die met zelfgemaakte explosieven was gevuld, nvdr.) tussen de festivalgangers zou plaatsen, om die dan vanop een afstand tot ontploffing te brengen. In het chatgesprek werd namelijk -kort voor de feiten- aan de dader gevraagd of hij de ontploffing en de inferno kon filmen voor IS. Het lijkt er dus op dat de bom te vroeg is ontploft, waardoor alleen de dader om het leven kwam. Vijftien anderen raakten wel gewond.

Meest gelezen