PTK Boxing Club

Kinesitherapeut die aan Parkinson lijdt, organiseert boksles voor lotgenoten in Evergem: "Het helpt ziekte vertragen"

In het Oost-Vlaamse Evergem geeft boksclub PTK Boxing Club training aan mensen met Parkinson. Een van de organisatoren is Ine Van Laere (45), die zelf aan de ziekte lijdt. "Boksen heeft een positieve invloed op Parkinson. Je bent minder stijf en je slaapt beter", vertelt ze in "Goeiemorgen Morgen!" op Radio2. 

Ine Van Laere (45) is kinesitherapeut en lijdt aan Parkinson. De ziekte tast het centraal zenuwstelsel aan waardoor bewegen steeds moeilijker wordt. "Ik merkte het toen ik krampen in mijn rechteronderarm kreeg. De pijn werd zo hevig dat het niet meer leefbaar was. Ik kwam bij de huisarts terecht en die stelde de diagnose van Parkinson vast."

Samen met PTK Boxing Club organiseert Van Laere nu Parkiboks voor lotgenoten in Evergem. Parkiboks is een bewegingsprogramma gebaseerd op trainingsprincipes en bewegingselementen uit de bokssport. Het bestaat uit groepstrainingen op maat van personen met de ziekte van Parkinson. De lessen worden georganiseerd voor vrouwen en mannen van alle leeftijden. 

Boksen om beter te slapen

"Boksen kan de ziekte niet genezen, maar het kan ze wel vertragen", vertelt Van Laere. Volgens haar hebben de lessen positieve gevolgen. "Je bent minder stijf, je kan sneller stappen en je slaapt beter. Sommige mensen zeggen zelfs dat ze na een boksles minder medicatie moeten nemen." 

In Oost-Vlaanderen is de club in Evergem de eerste die lessen Parkiboks organiseert. In andere regio's in Vlaanderen zijn er ook al clubs die het doen. Je vindt er meer informatie over op de website: www.parkiboks.be.

Meest gelezen