Direct naar artikelinhoud
NieuwsAntwerpen

Welles-nietes tussen Bart De Wever en directie De Roma over bedreigingen rond ‘Queer Iftar’: ‘Geen bewijzen gevonden’

Burgemeester van Antwerpen Bart De WeverBeeld Klaas De Scheirder

Volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) vond de politie geen bewijzen terug van online bedreigingen of intimidatie rond de ‘Queer iftar’ in De Roma. Dat zei hij maandagavond op de gemeenteraad. De Roma benadrukt dat er wel degelijk sprake was van bedreigingen. ‘Dat de burgemeester denkt dat wij die iftar zomaar hebben afgelast, getuigt van weinig empathie.’

De Roma en vzw Merhaba beslisten vorige week om hun ‘Queer Iftar’, met als specifieke doelgroep LGBTQIA+-mensen met een moslimachtergrond, af te gelasten omdat de veiligheid van de bezoekers in het gedrang zou komen. Er zouden “signalen” in die richting zijn geweest, die verder gingen dan negatieve commentaren.

De Wever kreeg vanuit de gemeenteraad heel wat vragen over de zaak, maar kon naar eigen zeggen weinig klaarheid bieden. “Het is een hele rare zaak”, meent hij. “Het is erg jammer dat zo’n gepland evenement wordt afgelast in onze stad.” De Antwerpse politie kreeg een tiental dagen geleden te horen dat er een “negatieve dynamiek” zou zijn rond ‘Queer Iftar’, maar onderzoek bracht volgens De Wever geen concrete info naar boven.

“We vonden online negatieve commentaren, maar die vallen binnen de vrijheid van meningsuiting”, zegt De Wever. “Maar bedreigingen, uit religieuze of xenofobe hoek, hebben we niet gevonden. Er is ook op geen enkel moment gevraagd om maatregelen te nemen om het evenement in een veilige omgeving te kunnen laten doorgaan.”

De Wever vindt het zelfs “kras” dat er gewag werd gemaakt van fysieke bedreigingen, maar dat de organisatoren tegenover de politie daar geen details over kwijt wilden. “Ondertussen was de hele samenleving gemobiliseerd en werd de moslimgemeenschap in een bepaald daglicht gesteld”, zegt hij. Stad en politie willen er wel nog steeds alles aan doen om soortgelijke evenementen in de toekomst mogelijk te maken, aldus de burgemeester.

Directie De Roma: ‘Hebben niet zomaar afgelast’

In een reactie bij VRT NWS weerlegt de directie van De Roma de uitspraken van De Wever. “Wij hebben meermaals overlegd met de politie. Wij wilden bovenal een veilige plaats creëren voor de Queer Iftar. Maar als bepaalde individuen zelf aangeven dat de sfeer zo grimmig wordt, dat het voor hen niet hoeft, dan gaan wij ook niet per se een iftar organiseren. Dat gaat voorbij aan het doel van die veilige plek”, zegt Danielle Dierckx van De Roma.

Zij benadrukt dat er wel degelijk sprake was van bedreigingen. “Het gaat om zware persoonlijke bedreigingen maar het is aan die individuen zelf om klacht in te dienen.” Iets wat tot nog toe niet gebeurd is. “Ik heb er een probleem mee dat de burgemeester denkt dat wij die iftar zomaar hebben afgelast. Dat getuigt van weinig empathie”, besluit Dierckx.