Belga
fotografie peter Hilz (C)

Je rechten bij combiticket trein/vliegtuig: "Met het vliegtuig ben je beter beschermd dan met de trein"

Luchtvaartmaatschappijen werken steeds vaker samen met treinbedrijven om korte vluchten te vervangen door een treinrit. Maar wat zijn je rechten bij zo'n combiticket?  Radio2 vraagt het aan luchtvaartspecialist Nico Cardone.

Als je een verre vlucht neemt bijvoorbeeld met KLM vanuit Schiphol, kan je bij KLM een combiticket vliegtuig/trein kopen. Dan stap je in Brussel-Zuid of Antwerpen-Centraal op de Thalys en neem je op de luchthaven van Schiphol het vliegtuig. 

Als je vlucht is geannuleerd of een vertraging heeft van minstens 3 uur ben je als reiziger goed beschermd door een Europese verordening. Je hebt recht op:  

  • Schadevergoedingen van 250 tot 600 euro per passagier, afhankelijk van de afstand van je vlucht.  
  • Daar bovenop heb je ook nog recht op maaltijden en eventueel ook hotelovernachtingen als dat nodig is. 
Jonas Roosens

Minder goede compensaties voor treinreizigers

Als je met de trein reist, ben je ook beschermd door Europese regels, maar dat zijn andere regels. Eerst het goede nieuws: bij treinen zijn er al compensaties voorzien vanaf 1 uur vertraging, in tegenstelling tot 3 uur bij het vliegtuig. En als je, net zoals bij het vliegtuig een nacht vast komt te zitten, heb je recht op een hotelkamer en maaltijden.  

Het slechte nieuws: die compensaties zijn veel kleiner. Bij een vertraging tussen 1 en 2 uur krijg je een vierde van je ticketprijs terug, bij langere vertragingen heb je recht op de helft van je ticketprijs. 

Als je met de Thalys naar Parijs gaat, kost je ticket tussen 20 en 150 euro, afhankelijk van wanneer je reist en in welke klasse. Je kan dus, zelfs bij ernstige vertragingen, maximaal 75 euro compensatie krijgen. De compensatie bij een vliegtuigticket gaat van 250 tot 600, ongeacht de prijs van je ticket.   

Een kanttekening: bij NMBS kan je bij ernstige vertragingen wel 100 procent van je ticketprijs terugkrijgen.

BELUISTER - Luchtvaartexpert Nico Cardone over de rechten van passagiers

Onduidelijke regels voor combitickets trein/vliegtuig

Duidelijke Europese regels voor combitickets trein/vliegtuig vindt Nico Cardone niet meteen terug.  Maar dit is het principe: als je trein naar de luchthaven vertraging heeft en je daardoor je vlucht mist, krijg je een nieuw vliegticket en heb je recht op de compensatieregels voor vliegtuigen. Die schadevergoeding kan oplopen tot 600 euro.   

In de omgekeerde richting: als je naar huis terugkeert, op tijd landt op Schiphol, maar dan vertraging hebt met de Thalys, zijn het de compensatieregels voor treintickets die gelden. Dan kan je 50 procent van je treinticket terugkrijgen.   

De trein is beter voor het milieu

Nico Cardone concludeert: "Als we alleen over je rechten praten en niet over het milieu, is het als consument interessanter om je héle reis met het vliegtuig te doen. Maar voor het milieu is een treinreis als vervanging van een korte vlucht veel beter. De CO2 uitstoot bij een vliegreis is hoger dan die bij een treinreis. Voor veel van die korte vluchten bestaat er al een perfecte hogesnelheidstreinverbinding. Waarom zou je dan vliegen?"  

Internationaal treinreizen zit sowieso in de lift, Eurostar en Thalys fuseren en willen hun capaciteit enorm opdrijven. Tegen 2030 mikken ze op 30 miljoen reizigers. Dat is één derde meer dan nu. 

Meest gelezen