Ruim 2,19 miljoen euro gaat naar het Extended Reality (XR)Competentiepunt De Skip op het voormalige mijnterrein in Heusden-Zolder.© migi

Taskforce SALKturbo krijgt 32 miljoen euro voor 11 projecten: hier gaat het geld naartoe

Hasselt -

De taskforce SALKturbo kent ruim 32 miljoen euro Europese middelen toe aan 11 projecten. Onder meer het poortgebouw van de Health Campus in Diepenbeek en de Maasbrug in Maaseik kunnen op een forse toelage rekenen.

Miranda Gijsen

LEES OOK. SALKturbo trekt sprintje met 3,5 miljoen euro voor dertien projecten

Drie jaar geleden werd het SALKturbo-plan goedgekeurd dat de Limburgse economie moet vernieuwen en versterken. De Limburgse taskforce moet dit plan uitrollen en opvolgen. Tot hiertoe zijn er 68 projecten goedgekeurd, samen goed voor een investering van 200 miljoen euro.

Dinsdag heeft de SALKturbo-taskforce het licht op groen gezet om aan 11 projecten 32,3 miljoen euro Europese EFRO-middelen toe te kennen. “Met deze beslissing zetten we een turbo op de uitvoering van SALKturbo”, zegt SALKturbo-voorzitter en gedeputeerde Tom Vandeput (cd&v).

Vlaams minister Jo Brouns en gedeputeerde Tom Vandeput.© Karel Hemerijckx

“Vanuit de provincie hebben we eerder aan 19 projecten een startfinanciering van 7 miljoen euro gegeven, in afwachting van de inzet van Europese middelen. De goedgekeurde projecten hebben een totaal investeringsvolume van 77,4 miljoen euro.”

“Door de erkenning als Europese transitieregio kan Limburg rekenen op 109 miljoen euro EFRO-middelen”, zegt Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns (cd&v). “Met deze middelen creëren we een grote hefboom om op een slimme en duurzame manier een antwoord te geven op de economische uitdagingen van onze provincie.”

Health Campus

LEES OOK. Veertig meter hoge toegangspoort moet Limburg DC internationaal op de kaart zetten

Het poortgebouw van Limburg DC, de nieuwe naam voor het Wetenschapspark in Diepenbeek, mag rekenen op een Europese toelage van bijna 12,8 miljoen euro. De cilindervormige toren van veertig meter hoog moet de Health Campus internationaal op de kaart zetten. Het Movelab en Remote Clinical Monitoring Center Demolab van de UHasselt krijgen samen 675.000 euro om een expertisecentrum op te zetten rond respectievelijk bewegings- en revalidatietechnologie en het op afstand opvolgen van patiënten.

Het poortgebouw van de nieuwe Health Campus op Limburg DC.© Muoto-Tab Architects

“Nieuw is de uitbreiding van het gebouw van BIOMED, het biomedisch onderzoeksinstituut van de UHasselt. Dit project kost ruim 12 miljoen euro en ontvangt 3 miljoen euro Europese middelen. Deze investering versterkt het ecosysteem rond life sciences op de toekomstige Health Campus”, zegt Vandeput.

Het gebouw van BIOMED UHasselt wordt uitgebreid.© Serge Minten

De Skip

LEES OOK. Panoramische lift, skybar en kantoorruimten in schachtbok van Zolderse mijn

Hogeschool PXL ontvangt 2,75 miljoen euro Europese subsidies voor de uitbouw van een BusinessHub die bedrijven helpt te transformeren en innoveren. Ruim 2,19 miljoen euro gaat naar het Extended Reality (XR)Competentiepunt De Skip op het voormalige mijnterrein in Heusden-Zolder.

“Met dit competentiecentrum creëren de gemeente en de VDAB een nieuw opleidingsaanbod voor XR-technieken. Medewerkers van ondernemingen en organisaties kunnen er terecht om hun technologische skills te versterken”, vertelt minister Brouns.

© Serge Minten

Maasbrug

LEES OOK. Nieuwe Maasbrug kost 20 miljoen en wordt naast huidige gebouwd in Maaseik

De plannen om in Maaseik een nieuwe brug over de Maas te bouwen, krijgen ook Europese steun. Het hele bouwproject wordt geraamd op 20 miljoen euro. De Vlaamse Waterweg kan nu rekenen op 6 miljoen euro steun via een goedgekeurd EFRO-dossier. De resterende middelen voorziet Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

“Dat Europa dit project wil meefinancieren, is heel positief nieuws”, zegt Vlaams minister Peeters (Open Vld). “Wij geloven alvast dat de fietsbrug een hefboom en katalysator wordt voor de brede regio. Midden dit jaar hopen we de omgevingsvergunning aan te vragen.”

Tot slot wordt er ook Europees geld geïnvesteerd in twee energieprojecten rond de nieuwe generatie batterijen en zonnepanelen en in een collectieve multimodale overslag op de voormalige Ford-terreinen.

De nieuwe Maasbrug krijgt 6 miljoen euro Europese steun.© migi

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer