© IMAGEGLOBE

“Maakt Ikea zich schuldig aan sociale dumping?”

BTB, de socialistische vakbond voor de transportsector, voert maandag actie aan zeven Ikea-vestigingen in België, omdat Ikea transportopdrachten stelselmatig zou toewijzen aan de goedkoopste aanbieder. “Ikea is hiermee rechtstreeks verantwoordelijk voor sociale dumping”, klinkt het. Onder de koepel van de International Transport Workers’ Federation (ITF) wordt ook in andere landen actie gevoerd.

Volgens BTB zijn het niet enkel de transporteurs, maar ook de opdrachtgevers die verantwoordelijk zijn voor sociale dumping. “Multinationals gunnen transportopdrachten aan de goedkoopste aanbieder, zonder enige aandacht voor de werk- en leefomstandigheden van de chauffeurs”, zegt John Reynaert van BTB. “Ikea weigert momenteel elke dialoog met de ITF, daarom gaan we over tot gerichte acties, waarbij ook klanten gesensibiliseerd worden.”

Op de parking van Ikea Zaventem zal BTB maandagmiddag een ITF-documentaire hierover, ‘Exploïted Trückdriväer’, vertonen in een vrachtwagen. De transportbond zal aan klanten van Ikea ook pamfletten uitdelen in de vestigingen van Zaventem, Gent, Hasselt, Wilrijk, Hognoul, Bergen en Aarlen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer