© Tom Palmaers

Gevaarlijke schimmel teistert rechtbank van Tongeren: werknemers ziek, dossiers aangetast

De dossiers van de familie- en burgerlijke rechtbank in Tongeren zijn aangetast door schimmels. Om de zittingen na de paasvakantie te kunnen laten doorgaan, moet 400 meter aan dossiers worden ingescand en uitgeprint. Door de schimmel zitten momenteel al twee werknemers ziek thuis, zo meldt Het Belang van Limburg.

Geert HOUBEN

In 2013 verhuisde de jeugdrechtbank van Tongeren van een 19de eeuws pand naar een modern gebouw op het Vrijthof. Omdat het oude pand zeer vochtig was, liet men de gearchiveerde dossiers achter, omdat ze schimmels konden bevatten. Maar als er zich in familiezaken nieuwe ontwikkelingen voordoen, moeten de oude dossiers wettelijk toegevoegd worden. Via de oude dossiers verhuisde de schimmel dus mee naar het nieuwe gebouw.

De aangetaste dossiers zijn nu verzameld in twee afgesloten burelen, die niet betreden mogen worden zonder beschermende kledij. “De schimmel verwijderen kan via laserbehandeling of met rookbommen”, zegt Nicola Jadoul, afdelingsvoorzitter Tongeren in de Rechtbank van eerste aanleg Limburg. “Maar dat is duur. Een alternatief is 400 meter dossiers inscannen en printen en de oude dossiers vernietigen. Dat willen we deze week doen. Wij hebben dit probleem al in 2013 gesignaleerd aan het Ministerie van Justitie, maar er is niets gebeurd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER