De Finse (l) en Zweedse (r) vlag, ertussen die van de NAVO.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Zweden reageert op dreiging Russische ambassadeur: "Zweden beslist over nationaal veiligheidsbeleid, niemand anders" 

In Zweden roept het ministerie van Buitenlandse Zaken de Russische ambassadeur Viktor Tatarintsev op het matje. De Zweden willen zo hun ongenoegen uiten over de recente uitspraken van Tatarintsev over de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Volgens de Russische ambassadeur zouden Finland en Zweden legitieme doelwitten worden voor Rusland als ze toetreden tot de NAVO. Rusland is niet het enige land dat tegen de NAVO-lidmaatschappen is. Zweden wacht nog steeds op Hongaarse en Turkse goedkeuring.

Het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken reageert op de recente uitspraken van de Russische ambassadeur Viktor Tatarintsev. "Enkel Zweden beslist over zijn nationaal veiligheidsbeleid, en niemand anders", reageert de minister van Buitenlandse Zaken Tobias Billstörm. Volgens hem is het een poging om de beslissing over de lidmaatschappen te beïnvloeden.

"Na de toetreding van Finland en Zweden zal de totale lengte van de grens van Rusland met de NAVO bijna verdubbelen", zegt Tatarintsev in een verklaring op de website van de ambassade. "Als iemand nog steeds denkt dat dit de veiligheid van Europa op een of andere manier zal verbeteren, wees er dan maar zeker van dat de nieuwe leden van het vijandige blok een legitiem doelwit zullen worden voor Russische vergeldingsmaatregelen, ook van militaire aard."

"Denigrerend Zweeds beleid tegen Boedapest"

De aanvragen van Zweden en Finland waren een direct gevolg van de Russische inval in Oekraïne. Finland wacht enkel nog op de Turkse goedkeuring om toe te treden. De aanvraag van Zweden is dan weer op een diplomatiek kruispunt beland, na een veto van Turkije en een vertraging van het akkoord van Hongarije.

Hongarije roept Zweden op "van toon te veranderen" en een punt te zetten achter het "denigrerend beleid" tegenover Hongarije voordat het land kan toetreden tot de alliantie. "Er bestaan veel bezwaren die opgelost moeten worden vooraleer we de toetreding van het Scandinavische land tot de verdragsorganisatie kunnen goedkeuren", schreef regeringswoordvoerder Zoltan Kovacs op zijn site.

"We achten het noodzakelijk om de misverstanden met Zweden uit te klaren vooraleer we met de stemming kunnen verdergaan", aldus Kovacs. Maar dat zal niet makkelijk zijn volgens de woordvoerder, de relatie tussen Hongarije en Zweden verslechtert al jaren. De Hongaarse regeringspartij Fidesz bracht daarom een bezoek aan Stockholm, maar "het lijkt erop dat het de Zweedse regering simpelweg niet kan schelen", zegt Kovacs.

De kans bestaat dat Hongarije deze NAVO-discussie gebruikt als reactie tegen de beslissing van de EU om miljarden euro's fondsen voor Hongarije te bevriezen. De EU doet dit in afwachting van Hongaarse hervormingen die corruptie moeten tegengaan.

BEKIJK - Wat is de NAVO precies? In deze video leggen we het uit in 1 minuut:

Videospeler inladen...

Meest gelezen