Het Antwerpse justitiepaleis
Jonas Roosens

Vier verdachten die mogelijk aanslag planden aangehouden voor poging tot terroristische moord

Vier van de vijf Antwerpse verdachten die eergisteren werden opgepakt omdat ze mogelijk een terreuraanslag aan het plannen waren in ons land, zijn aangehouden op verdenking van poging tot terroristische moord. Een man is vrijgelaten onder voorwaarden. De vijf moesten vandaag voor de onderzoeksrechter in Antwerpen verschijnen. Ook de drie verdachten die moesten verschijnen in Brussel, werden aangehouden, maar niet voor poging tot terroristische moord.

Bij een grote politieactie maandagavond werden in de regio rond Brussel, Antwerpen en in Eupen in totaal acht mensen opgepakt. Volgens de speurders waren zij mogelijk bezig een aanslag te plannen met vuurwapens. Een concreet doelwit zou er nog niet geweest zijn.

Het gaat wel om twee aparte dossiers: een zaak in Antwerpen en een in Brussel. De twee groepen waren dus apart van elkaar bezig. Maar omdat er blijkbaar enkele contacten waren tussen mensen uit beide groepen, is maandag tegelijk tot actie overgegaan.

De vijf die werden opgepakt in het Antwerpse dossier, moesten vandaag voor de onderzoeksrechter komen. Na verhoor heeft die beslist dat er tegen vier mensen voldoende elementen zijn om ze aan te houden. Ze zijn in verdenking gesteld van onder meer deelname activiteiten van een terroristische groep, aanzetten tot terroristisch misdrijf, maar ook poging tot terroristische moord. Een vijfde persoon is vrijgelaten onder voorwaarden. Hij mag onder meer geen contact hebben met de andere verdachten.

BEKIJK - "De onderzoeksrechter in Antwerpen gaat er blijkbaar van uit dat er een aanslag had kunnen gebeuren als het gerecht niet tijdig had ingegrepen", vertelt VRT-justitiejournalist Fatma Taspinar over de kwalificatie "poging tot terroristische moord":

Videospeler inladen...

In het Brusselse dossier werden maandagavond drie mensen opgepakt. Ook zij moesten vandaag voor de onderzoeksrechter verschijnen, in Brussel. Zij werden alledrie aangehouden, onder meer voor het deelnemen aan enige activiteit van een terroristische groep, maar niet voor poging tot terroristische moord.

Meest gelezen