Jonas Roosens

5 mannen aangehouden in onderzoek naar groot witwasnetwerk in drugsmilieu in Antwerpen

De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft 5 mannen aangehouden in een groot witwasonderzoek, dat door data uit Sky ECC aan het licht kwam. Het gaat om een netwerk van een Belg die grote geldbedragen zou hebben witgewassen, die onder meer afkomstig waren van de invoer van cocaĆÆne.Ā 

In Antwerpen, Brasschaat, Knokke-Heist, Stabroek en Vorst zijn er vorige week tientallen huiszoekingen geweest in het kader van een witwasonderzoek. "Bij de huiszoekingen zijn onder meer 700.000 euro cash, een geldtelmachine, horloges van het merk Rolex, wapens en gsm's aangetroffen. 10 voertuigen zijn in beslag genomen", zegt het Antwerpse parket.

Ook in verschillende Zwitserse kantons en in het Verenigd Koninkrijk vonden er huiszoekingen plaats.Ā 

De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft intussen vier mensen aangehouden, waaronder een persoon onder elektronisch toezicht. Een vijfde man is vrijgelaten onder voorwaarden. "De raadkamer heeft de aanhouding van 3 verdachten bevestigd, voor de vierde persoon wordt de zaak vrijdag behandeld." Eind vorige week is ook een Israƫli aangehouden, de raadskamer heeft vandaag zijn aanhouding verlengd.

Witwasnetwerk

In 2020 startte het Antwerpse parket met het onderzoek naar een netwerk van een Belg die zeer grote geldbedragen zou witwassen. "Dat geld was onder meer afkomstig uit de invoer van cocaĆÆne", klinkt het bij het parket. "Daarvoor deed hij beroep op verschillende firma's en op een netwerk van medeverdachten. Voor dat witwassen zou de Belg grote geldsommen hebben ontvangen en contant geld aan anderen ter beschikking stellen."

Samen met de medebeklaagden zou hij gelden van multinationals uit de petroleumsector witwassen door een systeem van valse contracten en valse facturen. "Gelden zouden worden doorgestort naar eigen vennootschappen, maar ook naar rekeningen in de Verenigde Arabische Emiraten en Bulgarije. Voor het versluizen van gelden zouden luxehorloges worden gekocht en verkocht."

De politie vond de informatie over dit witwasnetwerk door het kraken van de berichtendienst Sky ECC. Het zou tot nu toe al op een illegale manier 9,5 miljoen euro hebben opgeleverd.

Meest gelezen