Indonesië bouwt nieuwe hoofdstad wegens overstromingen, maar ook daar is er al wateroverlast

Indonesië bouwt momenteel aan een nieuwe hoofdstad, omdat de huidige hoofdstad Jakarta langzaam maar zeker wegzinkt in het water. Ironisch genoeg kampt de locatie van die nieuwe hoofdstad nu óók met wateroverlast, zegt Kris Vanslambrouck van 11.11.11. "Er zijn al vijftien overstromingen in het kerngebied geweest sinds de regering de verhuizing heeft aangekondigd in 2019."

De huidige hoofdstad van Indonesië, Jakarta, heeft de voorbije jaren steeds meer te lijden onder overstromingen. Dat komt niet zozeer door de stijgende zeespiegel die op termijn ook een probleem vormt, maar de stad zakt letterlijk weg in de grond, omdat grote voorraden drinkwater worden opgepompt. Delen van Jakarta liggen nu al onder de zeespiegel en dat zal nog erger worden. 

Daarom kondigde de Indonesische president Joko Widodo in 2019 aan dat het land een nieuwe hoofdstad zou bouwen in Kalimantan, het Indonesische deel van het grote eiland Borneo. Die zal de naam Nusantara krijgen.

Nusantara is momenteel nog in opbouw, maar nu blijkt dat ook dáár wateroverlast een probleem is. "Het is sinds 2019 nu al de vijftiende keer dat het kerngebied overstroomt, waar onder andere het presidentieel paleis zou komen", zegt Kris Vanslambrouck in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hij is coördinator van de Zuidoost-Aziëwerking van 11.11.11.

De perfecte storm

Vanslambrouck bracht al twee keer een bezoek aan de site van de nieuwe hoofdstad. "Die ligt in een laaggelegen gebied met een tropisch klimaat, net onder de evenaar. Als het er regent, zijn dat stortbuien met veel water. Vroeger was er veel regenwoud, maar dat is daar nu zeldzamer door ontbossing. Voeg daar het extremere weer aan toe door de klimaatverandering, en je krijgt de perfecte storm voor meer overstromingen."

Nusantara is nog volop in opbouw.

Het lijkt onbegrijpelijk dat de problematiek die aan de basis lag om van hoofdstad te veranderen nu opnieuw opduikt. "Maar de gekozen locatie voor Nusantara valt vooral politiek te verklaren", legt Vanslambrouck uit. "De president heeft bewust gekozen voor het meest centrale punt van de eilandengroep, omdat de huidige hoofdstad Jakarta nogal westelijk ligt als je de kaart van Indonesië erbij neemt. Als je die redenering volgt, kom je bij Nusantara uit."

Een weg terug?

De overstromingen zijn niet het enige probleem met de gekozen locatie. "Toen ik tijdens mijn bezoek met de inheemse bevolking sprak, merkte ik veel boosheid. Zij zijn niet geraadpleegd door de politiek over de keuze voor hun woongebied. En bij de bouw van de eerste dammen kregen sommigen van hen al te horen dat ze moeten verhuizen. Ze vragen zich af wat hun plaats zal zijn in deze nieuwe hoofdstad."

Of Nusantara er écht komt, valt nog af te wachten

"Momenteel worden er wegen aangelegd om de plaats toegankelijk te maken, maar heel veel gebouwen staan er nog niet", vult Vanslambrouck nog aan. "Het is dus niet zo dat er geen weg terug is. Maar de huidige president wil deze verhuis koste wat het kost realiseren: zijn ambtstermijn loopt af in 2024, en hij ziet Nusantara als zijn grootste politieke erfenis. Maar of zijn opvolger met dezelfde passie zal voortbouwen aan Nusantara? Dat valt nog af te wachten."

Meest gelezen