Bondscoach Tedesco tussen Onana en Lukaku na de overwinning in Duitsland die een nieuw Duivelsgeloof aanzwengelt.© Getty Images

Na desillusie in Qatar is Duivelsgekte er weer: “Ik heb sommige spelers in één match meer tackles zien uitvoeren dan Witsel in de jongste tien jaar”

Nieuwe gezichten in de tribunes én op het veld. Een tifo die mogelijk goed is voor een wereldrecord. Als de Rode Duivels onder de nieuwe Duitse bondscoach al zeker één iets schaffen, dan is het de fans uit een winterslaap schudden na de WK-kater in Qatar. Amper twee matchen ver, is de Duivelsgekte helemaal terug.

Kristof Bohez

300 kilometer reed Michael Vandersteen zopas heen en weer naar Duitsland, voor een oefenmatch van de Rode Duivels. Dat deed hij niet alleen: zo’n 150 leden van zijn Duivelsfanclub De Bemvoort –’s lands grootste – reden mee met bussen en auto’s. In totaal waren er liefst 1.700 Belgen die het lieten donderen in Keulen.

“Met de bekendmaking van de nieuwe spelersselectie kon je onder fans al voelen dat dit anders ging zijn”, zegt Vandersteen. “De wedstrijd in Keulen bevestigde dat. Er was vers bloed, er was grinta, iedereen wou weer strijden. Sorry, maar ik heb sommige spelers in één match meer tackles zien uitvoeren dan Axel Witsel in de jongste tien jaar.”

Daarmee duwt Vandersteen op een zere plek: het geloof in een zogenaamde Gouden Generatie dat een pijnlijke knak kreeg na het WK in Qatar. De desillusie die volgde, de verslagenheid onder fans. Wat had die oude coach ons ook laten geloven? Dat we met zijn vastgeroeste ploeg een WK konden winnen?

Over de draad

De nieuwe bondscoach heet Domenico Tedesco, is 37 en stond dinsdag tussen zijn spelers te juichen voor de fans. “Na de match kwamen er spelers met gebalde vuist richting ons”, zegt Vandersteen. “Vorig jaar was er veel meer negativiteit, op en naast het veld.”

Guy Van den Broeck kan dat bevestigen. Hij was er ook bij in Keulen als coördinator van de overkoepelende Duivelsfanclub 1895. “Na Qatar hadden we een kater. Toen zijn we met ons hele team rond de tafel gaan zitten. Hoe zouden we met de fans weer onze Duivels kunnen ondersteunen, welke actie zou daarvoor nodig zijn? Ook met de nieuwe bondscoach heb ik gesproken. Een slimme jonge kerel, die de kracht van fans erkent. Het is waar dat de oude garde na een overwinning soms vanuit de middencirkel richting fans wandelde, om even te zwaaien. Dat is wel anders met het jonge geweld. Zo’n Onana, die springt bijna over de draad om mee te vieren met de fans.”

Onana maakte zaterdag ook even tijd voor jonge Belgische fans.© BELGA

Zoete broodjes

Tel daarbij een vanuit de voetbalbond mee gecoördineerde actie: een reuzentifo met namen van fans, vrijdag uitgerold in Zweden. “24.000 namen, van wie tachtig procent nog geen lid van een officiële fanclub. We laten die tifo registreren door een gerechtsdeurwaarder, met het oog op een mogelijk wereldrecord.” Qua Duivelsgekte kan dat tellen.

Ook Michael Vandersteen zag vrijdag iets bijzonders. “Terwijl de match nog bezig was, kreeg ik al zeker vijfentwintig berichten van mensen die er de volgende match tegen Duitsland zeker bij wilden zijn.”

Nu ook de Duitsers over de knie liggen, tellen ze bij de bond voorzichtig de gewonnen zieltjes: meer dan duizend nieuw aangesloten fans de jongste paar weken, abonnementen voor de volgende thuiswedstrijden die verkopen als zoete broodjes, de match van 17 juni tegen Oostenrijk die het Boudewijnstadion vast laat vollopen. Binnen enkele weken moeten ook niet-officiële fans tickets kunnen kopen. En niet alleen dat. “Ja,” zegt Van den Broeck, “we voorzien ook shirts waarop de naam van de nieuwe coach gedrukt staat.”

Propere lei

Ook UGent-professor Maarten Vansteenkiste kijkt naar de duivelse dynamiek. Als motivatiepsycholoog én als jeugdvoetbaltrainer. Een nieuwe bondscoach betekent naast nieuwe spelers en een nieuw spelsysteem ook een nieuwe psychologische aanpak. Die was meer dan welkom, na voorganger Roberto Martinez die maar positief bleef, al zag op den duur niemand meer waarom.

“Ik denk dat het níét benoemen van zaken die problematisch waren, minstens bij het publiek voor veel onvrede over Martinez zorgde”, zegt Vansteenkiste. “Op zeker moment zien alle supporters de lacunes, en moet je die als coach wel gaan benoemen. Als Martinez die problemen evenmin onder de spelers aankaartte, komt zoiets een groep ook niet ten goede. Misschien zat hij wat vast aan routine, aan een lang opgebouwde loyauteit met oudere spelers.”

Het is het grote voordeel dat de motivatiepsycholoog voor de nieuwe baas ziet: “Domenico Tedesco kan veel makkelijker met zulke tradities breken.” Welaan dan: doe zo verder, Domenico en co. Tot op het EK 2024.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer