.
Volledig scherm
PREMIUM
. © Getty Images

“Snurken is een zwaar onderschatte medische alarmkreet”: wanneer is het gevaarlijk en wat kan je eraan doen?

Snurken staat bekend als een gênante en irritante, maar onschuldige kwaal. Ten onrechte: we beseffen steeds meer dat het ronduit gevaarlijk is. En de ronker zélf is meestal niet het grootste slachtoffer. “We weten al lang dat een gebrekkige slaapkwaliteit tot cardiovasculaire, hormonale en psychologische problemen kan leiden”, zegt Dr. Miche De Meyer van de slaapkliniek van het UZ Brussel, die advies geeft voor snurkers en hun partners.

  1. “Supplementen van 300 euro werken niet”: dit helpt wel tegen het prikkelbaredarmsyndroom, volgens prof
    PREMIUM

    “Supplemen­ten van 300 euro werken niet”: dit helpt wel tegen het prikkelba­re­darm­syn­droom, volgens prof

    Heb je vaak last van buikpijn, een opgeblazen gevoel of problemen met je stoelgang? Je bent zeker niet alleen. Maar liefst één op de tien Belgen kampt met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). “Mensen met hooikoorts hebben twee tot drie keer meer kans om het te krijgen”, weet professor Guy Boeckxstaens (KU Leuven). Hij geeft helder uitleg over de oorzaak en behandelingen. “Deze medicatie werkt voor veertig tot vijftig procent van de patiënten.”
  2. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.