U kunt wel degelijk ontslagen worden voor uw uitspattingen op sociale media

© Dieter Telemans

Uw werkgever bekritiseren op sociale media brengt risico's met zich mee. Zo kunnen negatieve berichten op facebook of twitter leiden tot rechtstreeks ontslag. Dat blijkt uit een rondvraag van VRT Nieuws bij Vlaamse advocatenkantoren gespecialiseerd in Arbeidsrecht. “Mensen zijn er zicht te weinig van bewust dat beledigingen op sociale media ontslag om dringende redenen kunnen rechtvaardigen”, zegt advocate Vicky Buelens.

bapl

Na een moeilijke werkdag je beklag doen op sociale media is zeer populair, maar dit kan leiden tot je ontslag. Werknemers denken vaak dat ze zich kunnen beroepen op het recht op privacy en vrijheid van meningsuiting, maar dit zijn geen absolute rechten. Bovendien heeft een werknemer loyauteitsplicht en vertrouwelijkheidsplicht. Dat wil zeggen dat hij zijn werkgever eerbied en achting verschuldigd is en dat hij geen fabrieksgeheimen uit de doeken mag doen.

De werkgever heeft ook een aantal rechten die in strijd lijken met de rechten van de werknemer, bijvoorbeeld eigendomsrecht. “De werkgever financiert de computers, internettoegang en dergelijke. Hij kan zich dus openlijk verzetten tegen het privégebruik van deze arbeidsmiddelen, zoals het gebruik van sociale media tijdens de werkuren”, legt Buelens uit.

“We werken met een arsenaal aan verouderde wetten die we toepassen op nieuwe fenomenen”, zegt Buelens. “Er is nood aan meer kennis over rechtspraak en sociale media.” Op 25 mei 2018 verandert de wetgeving en komt er één privacywet voor de hele Europese Unie. Tot dan kan u als werknemer en werkgever beter enkele voorzorgen nemen. Een werkgever kan zijn medewerkers zo een ‘social media policy’ laten ondertekenen die duidelijk maakt waar, wanneer en hoe sociale media al dan niet gebruikt kunnen worden. En als werknemer moet u ervoor zorgen dat uw privacyinstellingen waterdicht zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen