Stad Gent

Standhouders eetkramen Gentse Feesten krijgen korting als ze met bio of fair trade werken

De stad Gent organiseert over een dikke maand opnieuw een veiling voor de eetstanden op het openbaar domein en zal standhouders die inzetten op bio- of fairtradeproducten er een kleine korting geven. Geïnteresseerden kunnen op 4 mei bieden voor één van de 28 standen voor de komende drie edities. 

Begin mei organiseert de stad Gent een veiling voor de vergunningen voor de eetstanden op de openbare weg tijdens de Gentse Feesten. Eerder raakte al bekend dat de stad de zone uitbreidt (van 10 naar 15 standen) waar gewerkt zal worden met recycleerbaar servies, nu blijkt ook dat bieders die met bio- of fairtradeproducten werken, korting kunnen krijgen. “We voorzien 5 procent korting voor standhouders die één van beide soorten producten gebruiken, wie combineert kan tot 10 procent korting krijgen”, zegt schepen Bram Van Braeckevelt (Groen).  

De stad stuurt het beleid rond de eetkramen af en toe bij. Het aantal vegetarische standen steeg de voorbije jaren stelselmatig. Er is een cluster Stadhuis – Gouden Leeuwplein – Belfortstraat (7 standen), een cluster Vlasmarkt – Bij Sint-Jacobs – Beverhoutplein (6 eetstanden) en Boomtown (2 eetstanden). Daarnaast zijn er ook nog dertien individuele eetstanden. 

Meer ophalen?

Door de vergunningen voor 2023, 2024 en 2025 tegelijk te verkopen, hoopt Gent dat kandidaat-uitbaters vlugger over de streep getrokken worden, onder meer ook om investeringen in herbruikbaar servies te maken. De stad rekent mogelijk ook op een hogere opbrengst. Vorig jaar bracht de veiling, voor één editie, ruim 175.000 euro op, voor een 30-tal kramen. "Door meer herbruikbaar servies verminderen ook de kosten van de opruimwerken en win je daar dus centen", besluit Van Braeckevelt.

De Gentse Feesten vinden dit jaar plaats van 14 tot 23 juli in de Gentse binnenstad. Het is het grootste stadsfestival van Europa, er komen anderhalf miljoen bezoekers op af. 

Meest gelezen