Copyright 2017, Sawitree Pamee, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Verhoging minimumpensioen wordt beperkt en minimumbelasting voor multinationals: dit staat in het begrotingsakkoord

Na lang onderhandelen hebben de topministers van de federale regering een begrotingsakkoord bereikt. De regering zal het begrotingstekort tegen eind volgend jaar met 1,75 miljard verminderen, iets minder dan de 1,8 miljard die premier Alexander De Croo (Open VLD) vooropgesteld had. Ontdek hier de belangrijkste beslissingen.

De topministers van de federale regering zijn er de afgelopen weken verschillende keren voor moeten bijeenkomen - afgelopen nacht is er zelfs non-stop onderhandeld -, maar er is dan toch een begrotingsakkoord. Op de valreep, want de deadline is morgen.

Knelpunt in de onderhandelingen was de bijkomende inspanning die premier Alexander De Croo (Open VLD) wilde leveren om de begroting op lange termijn gezonder te maken. Dat had de Nationale Bank gevraagd en is ook nodig om tegemoet te komen aan strengere Europese begrotingsregels. De premier wilde het Belgische tekort van 27 miljard euro verlagen met 1,8 miljard. Het is uiteindelijk 1,75 miljard geworden.

BEKIJK - "Het gaat over een begrotingscontrole, dus dit is geen begroting met grote maatregelen voor de burgers", duidt politiek journalist Bart Verhulst:

Videospeler inladen...

Verhoging minimumpensioen beperkt

Het voornaamste punt van onderhandeling de voorbije dagen was de verhoging van de minimumpensioenen. Bij haar aantreden had de regering beloofd dat die tegen 2024 zouden stijgen naar 1.500 euro per maand, maar door opeenvolgende indexeringen is dat bedrag al een tijdje bereikt. Daarom wilde De Croo de laatste schijf van de verhoging, die gepland stond voor volgend jaar, schrappen.

De Franstalige socialisten en de groenen pikten het echter niet dat de regering daarop zou beknibbelen. Het compromis is uiteindelijk dat twee derde van de geplande verhoging behouden blijft. "Er komt een beperkte besparing, maar dat gaat maar om een verlies van enkele euro's per maand", zegt vicepremier Petra De Sutter (Groen).Ā 

BEKIJK - ā€œHet minimumpensioen zal stijgen, maar op een manier die we kunnen verzoenen met het beheersen van de begrotingā€, zegt vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit):

Videospeler inladen...

Minimumbelasting voor multinationals

Een ander voorstel dat De Croo op tafel legde, was het schrappen van de laatste schijf van de verhoging van de laagste uitkeringen. Die gaat wel volledig overboord. Samen met de beperking van de verhoging van de minimumpensioenen levert dat zo'n 374 miljoen euro op.

Verder worden voor 200 miljoen euro ongebruikte reserves voor de gezondheidszorg geschrapt. De socialisten en Groen kunnen dan weer uitpakken met een minimumbelasting voor multinationals van 15 procent. De minimumbelasting zal ook gelden voor dochterondernemingen van multinationals, alles samen goed voor ruim 600 miljoen euro.

BEKIJK - ā€œDe minimumbelasting voor grote ondernemingen is een belangrijke mijlpaalā€, zegt premier Alexander De Croo (Open VLD):

Videospeler inladen...

Voorts zal er strenger toegekeken worden op tijdelijke werkloosheid, zal je een gepaste baan niet meer kunnen weigeren als je een opleiding hebt gekregen en verdwijnt het zogenoemde ziektepensioen voor wie op jonge leeftijd ziek wordt. Ook is er de gebruikelijke stijging van de accijnzen op tabak.

"Aanzienlijke inspanning"

"Dit is in principe een begrotingscontrole voor dit jaar, maar we hebben meer gedaan dan dat", benadrukte premier De Croo tijdens het wekelijks vragenuurtje in de Kamer. Bij een begrotingscontrole wordt normaal gezien gekeken of alles verloopt zoals gepland. "Maar niet alleen hebben we een controle gedaan voor 2023 Ć©n 2024, met dit akkoord zorgen we ook ook voor een verbetering van 1,75 miljard van het begrotingstekort", zegt De Croo.

BEKIJK - "We komen uit twee heel zware crisissen, maar nu moeten we ons land opnieuw op de rails zetten. Dat kan je alleen maar doen als je toont dat de begroting gestabiliseerd is. We doen dat op een evenwichtige manier", legt premier De Croo uit in "VRT NWS journaal":

Videospeler inladen...
Ondanks de oorlog in OekraĆÆne hebben we het gat in de begroting serieus kunnen verminderen
Premier Alexander De Croo (Open VLD)

De premier benadrukte bovendien dat er ook enkele investeringen gedaan worden, onder meer voor extra opvangplaatsen voor asielzoekers en voor het bestrijden van de drugcriminaliteit. "Als je dat erbij telt, doen we vandaag zelfs een bruto inspanning van 2,65 miljard. Zo zetten we een belangrijke stap om onze overheidsfinanciƫn opnieuw op het rechte pad te krijgen", aldus De Croo.

BEKIJK - Tijdens het wekelijks vragenuurtje in de Kamer legt premier De Croo in grote lijnen uit wat er in het begrotingsakkoord staat:

Videospeler inladen...

Meest gelezen