Vlaanderen reageert op einde carrière Will Tura: "Hij is de grootste van België, maar blijft eenvoudig"

"Hij heeft 60 jaar lang altijd het beste van zichzelf gegeven", zegt muzikale compagnon Steve Willaert over Will Tura. Na 10.000 concerten stopt hij met optreden. Muzikanten en muziekkenners blikken graag terug op de carrière van de "keizer van het Vlaamse lied". Ook op sociale media delen mensen massaal hun mooiste herinneringen aan zijn optredens.

Will Tura heeft met zijn muziek en optredens veel mensen geraakt. "Hij heeft voor iedereen wel een nummer gemaakt", reageert zanger Christoff in "De ochtend" op Radio 1. "Will is wereldklasse, de grootste van België, maar hij bleef altijd eenvoudig. 

Na 60 jaar en 10.000 optredens stopt Will Tura, of Arthur Blanckaert, met optreden. Voor pianist, componist en vooral muzikaal compagnon Steve Willaert komt het nieuws niet echt als een verrassing. "Hij heeft het wel verdiend na 60 jaar altijd het beste van zichzelf te geven", zegt hij op Radio2.

Will Tura zelf wil voorlopig niet reageren op zijn afscheid, want het was een emotionele beslissing. Collega-zanger en vriend Christoff begrijpt dat. "Dat moet de zwaarste beslissing ooit zijn, ik kan mij niet voorstellen hoe het moet voelen", zegt hij. "Hij is verslaafd aan het publiek en aan muziek, hij staat ermee op en gaat ermee slapen. Hij heeft zoveel jaren zoveel fantastische dingen gedaan. Dit moet heel, heel zwaar zijn."

BEKIJK - Zanger Christoff: "Je zal Will Tura nooit kunnen evenaren":

Videospeler inladen...

In schoonheid eindigen

Willaert herinnert Will Tura als een innemende man die veel gaf. "Het is altijd plezant geweest om met hem samen te werken. Ik was net afgestudeerd toen ik hem voor het eerst ontmoette. Ik besliste om mijn cassettes op te sturen naar Vlaamse artiesten en ik dacht: waarom zou ik ook niet naar de grootste sturen? Hij reageerde en er was meteen een klik. Twee weken later mocht in zijn orkest spelen."

Ook voor muziekkenner André Vermeulen komt het afscheid niet geheel onverwacht. "Het zat er echt aan te komen. De laatste jaren heeft hij heel weinig opgetreden. Ik denk dat hij in schoonheid wilde eindigen."

Optreden was was Will Tura het liefste deed, zegt Vermeulen. "Zijn grote voorbeeld was Gilbert Bécaud en hij wilde net als hem heel mooie concerten kon geven. Maar hij heeft moeten wachten tot de jaren 70 toen de Vlaamse culturele centra werden gebouwd."

Voor Vermeulen was hij vooral ook een goed componist. ""Eenzaam zonder jou", in al zijn eenvoud, is misschien wel hét Vlaamse lied. Linda is ook zo'n mooie compositie. Hij heeft meer klassiekers dan gelijk welke artiest in Vlaanderen."

BEKIJK - André Vermeulen: "Dat aantal successen, niemand haalt dat nog tegenwoordig":

Videospeler inladen...

Ook op onze redactie zitten superfans. Bij financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck begon dat al op vroege leeftijd. "Het is allemaal begonnen met mijn mama, die zelf grote fan is van Will", vertelt hij op Radio2 bij Ann&Daan. 

"Op mijn 8 jaar mocht ik de eerste keer mee naar een optreden bij ons in Dilbeek. Ik herinner me nog hoe Will toen in het wit gekleed op het podium verscheen. Ik ben naar zijn optredens blijven gaan, ook vorig jaar tijdens één van zijn laatste optredens in Oostende was ik er bij."

Op sociale media delen fans massaal hun beste herinneringen en favoriete liedjes. Sommigen bieden ook een eerbetoon. Voor wie vandaag in Leuven is, kan vanavond om 18 uur naar "Mooi, "t leven is mooi" luisteren op de beiaard van de universiteitsbibliotheek. 

Meest gelezen