Slimme camera in Antwerpse krantenwinkel: "Het moet discussies over leeftijd met klanten vermijden"

In de Berchemse dagbladhandel De Koerant staat een slimme camera die de leeftijd van klanten gaat controleren. Het is een proefproject van de beroepsfederatie voor krantenwinkels. "Soms ontstaat er discussie wanneer een verkoper naar de identiteitskaart vraagt van een klant die er te jong uit ziet voor alcohol of tabak. We hopen dat wanneer een controletoestel dat vraagt, er minder discussie is."

BEKIJK - In de reportage van "Het journaal" zie je hoe het systeem werkt:

Videospeler inladen...

De beroepsfederatie voor krantenwinkels (Perstablo) is gestart met een proefproject om de leeftijd van klanten beter te controleren. Naast de kassa in dagbladhandel De Koerant in Berchem staat nu een slimme camera. Volgens Yannick Gyssens van Perstablo moet dat discussies vermijden. "Wanneer klanten die er (te) jong uitzien alcohol, rookwaren of gokproducten willen kopen dan zal de verkoper vragen naar de leeftijd van de klant. Dat leidt soms tot discussies of zelfs verbaal of fysiek geweld. We willen nu testen of deze slimme camera dat kan vermijden."

Wanneer uitbaters van dagbladhandels producten verkopen aan minderjarigen die niet aan hen verkocht mogen worden, riskeren ze hoge boetes. Dat willen ze uiteraard vermijden. Wanneer een toestel objectief kan vaststellen of iemand oud genoeg is, dan geeft dat volgens de federatie een andere, minder persoonlijke indruk dan wanneer een uitbater naar de leeftijd vraagt.  

Privacy

Wanneer een uitbater vermoedt dat de klant te jong is, zal hij vragen om voor de camera te gaan staan. Vervolgens maakt het apparaat een analyse van de gezichtskenmerken zegt Yannick Gyssens van Perstablo. "Wanneer de analyse gemaakt is, zal het computersysteem ook vragen naar de identiteitskaart. Die gegevens worden dan uitgelezen. De uitbater van de winkel zal dan te zien krijgen of de klant minderjarig is of niet."

Bij Perstablo benadrukken ze dat de privacyregels worden gevolgd. "Het toestel zal geen identeitsgegevens opslaan. Wanneer de controle achter de rug is, zullen de foto en alle andere data die werden ingelezen, meteen verwijderd worden."

Erezaak

Erik Van Olmen is de eigenaar van de krantenwinkel waar de eerste slimme camera wordt uitgetest. "Dagbladhandelaren worden heel sterk gecontroleerd op de verkoop van loterijproducten en rookwaren. Ik maak er een erezaak van dat ik ze niet aan jongeren verkoop. Maar dat is soms lastig." 

"Er zijn jongeren die het er heel moeilijk mee hebben dat ze geen vapesigaret of andere producten mogen kopen. Wij moeten soms voor politieagent spelen. Dat leidt tot discussies. Ik hoop dat dit toestel de controles vergemakkelijkt en discussies vermijdt." De slimme camera wordt de komende twee weken in de Berchemse krantenwinkel getest. 

Meest gelezen